Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 308 til 314 av totalt 314 spørsmål


#Ringmerker

ringmerket due,,,,,

hei vi har en due på taket,, som kommer til oss når vi prater til den,,
den har 2 merker på bena,, en lilla og en blå/grønn,, sier disse merkene noe om hvem som eier dua??
betyr merkingen hva slags due dette er??

A.C.K. (04.08.2008)

Dette er nok en brevdue, kontakt brevdueforbundet (søk på internett).

Roar Solheim (04.08.2008)


#Ringmerker

ringmerking

heisann

Er det mulig å drive litt med ringmerking for seg selv ? Får man utstyr til det ? Eller er det noe som bør være mere organisert ? Uansett så må id-merke på ringen kobles opp mot noe ?

B.S. (30.03.2008)

For å drive ringmerking så kreves det egen lisens etter avlagt kurs med eksamen. Det er Direktoratet for naturforvaltning som er overordnet myndighet for ringmerking i Norge, mens selve ringmerkingssentralen er knyttet opp mot Stavanger museum.
Det er ikke noe i veien at du kan forsøke å gjennomføre kurs og avlegge prøver for å få en ringmerkingslisens. Kontakt Ringmerkingssentralen på telefon 51842700 for nærmere opplysninger.

Morten Ree (10.04.2008)


#Ringmerker

Ringmerket havørn

Hva kan man lese av fargekoden på ringene ? Har tatt bilder av en havørn med rød ring på venstre fot og blå på høyre fot.

A.O.J. (01.04.2008)

Ringene viser at denne havørnen er merket i Norge som reirunge i 2003.
Hvis man ut fra bildene klarer å lese av ringnummret i tillegg så vil man få svar på hvor i landet fuglen ble ringmerket.
Du kan ta kontakt med leder for Prosjekt havørn, Alv Ottar Folkestad (alv.o.folkestad@ulstein.kommune.no)for å gi mer detaljert opplysninger.

Morten Ree (04.04.2008)


#Ringmerker

Ringmerket rovfugl

Min man og jeg fant en fugl som kan se ut som en hønsehauk, men litt liten. Den satt i gården vår, muligens flydd i veggen etter småfugler. Vi har satt den i et bur over natten, i håp om at den er friskmeldt i morgen.
Det jeg lurte på var om det er i noens interesse å få greie på ringnr. denne fuglen har og hvor jeg da skal henvende meg.
Mvh. Laila

N.N (14.12.2007)

Alle som finner ringmerkede fugler bør lese av stedsnavn, bokstavkode og tall (ringnummer) på ringen, og skrive og sende disse opplysningene til
Ringmerkingssentralen, Stavanger Museum
Muségt. 16, 4010 Stavanger
Telefonnummer er: 51 84 27 00
eller du kan bruke E-post: post@stavanger.museum.no

Du har sannsynligvis funnet en spurvehauk. De er svært utsatt fr å fly mot glassruter.

Roar Solheim (15.12.2007)


#Ringmerker

Ringmerket due.

Har hatt en ringmerket due gående på Slinningsodden i Ålesund i hele dag. Duen var meget tam, så det var ikke veldig vanskelig for katten å ta livet av den. Selvsagt beklagelig. Har hørt at man bør melde fra når man finner ringmerkede fugler, men vet ikke hvor. Duen hadde en grønn og en blå ring. Den blå ringen hadde følgende informasjon:
100 DAN 2005 0137. Regner med at noen ønsker disse opplysningene??

H.H. (19.06.2007)

Hei!
Det er nok en brevdue som katten din har tatt livet av. DAN kan indikere at den er dansk. Du kan ta kontakt med brevdueforbundet og høre hvilke opplysninger de ønsker vedrørende funnet. Adressen er:

Norges Brevdueforbund
Nyrønningen 13, 3153 Tolvsrød
33 33 09 73

Tore Reinsborg (20.06.2007)


#Ringmerker

Ringmerket Trost

Fant en død trost, som var ringmerket er det noen som har interesse av nummeret?

S.E. (27.04.2007)

Alle som finner ringmerkede, døde fugler bør ta vare på fuglen, legge den i en plastpose og fryse den ned. Ta deretter kontakt med det nærmeste zoologiske museet du kan finne (Oslo, Kristiansand, Stavanger, Bergen, Trondheim, Mo i Rana eller Tromsø). Fuglen kan nemlig ha stor verdi for vitenskapelig arbeid, siden både funnsted og merkested vil være kjent. Hvis du leser av stedsnavn, bokstavkode og tall (ringnumer) på ringen, så kan du skrive og sende disse opplysningene til
Ringmerkngssentralen, Stavanger Museum
Muségt. 16, 4010 Stavanger
Telefonnummer er: 51 84 27 00
eller du kan bruke E-post: post@stavanger.museum.no

Roar Solheim (29.04.2007)


#Ringmerker

ringmerke

hvordan får man av merke på en død fugl

D. (19.04.2007)

Hei!
Ringmerkere bruker en spesialtang for å fjerne ringer, men slike har stort sett bare ringmerkere. Hvis ringen er av aluminium (mykt metall) kan den bendes ut ved hjelp av en spiss gjenstand, f.eks en syl. Hvis det er en stålring, må antagelig foten klippes av for å få av ringen. Gjenfunn av ringmerkede fugler er svært interessant, da slike funn vil kunne gi oss ny viten om bl.a. trekkveger og hvor gamle de kan bli. Ringen eller det avleste ringnummeret kan sendes sammen med et kort notat som viser funndato og funnsted (bør kunne tas ut fra et kart) til følgende adresse:
Stavanger museum, Zoologisk avd.,Musègt. 16, 4010 STAVANGER. Kontakt kan også oppnås ved å sende e-post til: olav.runde@stavanger.museum.no. I retur vil du da få et brev om hvor og når den er merket.

Tore Reinsborg (20.04.2007)

««første 308 - 314 av 314