Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 1 458 til 1 466 av totalt 1 466 spørsmål


#Sykdom og skader

Mate fugler

Kan man la fuglene spise fra handen hvis man har hansker pa nar fugleinfluensaen kommer til Norge.

N.N (24.02.2006)

Om fugleinfluensaen når Norge bør man ikke ha direkte kontakt med fugler. Det bedre å være på den sikre siden, og heller kaste maten til de på litt avstand.

Frode Falkenberg (28.02.2006)


#Sykdom og skader

Fugleinfulensa

Er det best å stoppe å fore småfuglene nå, pga. fugleinfulensa? Har foret gjennom hele vinteren!

O.J. (17.02.2006)

Nei, du trenger ikke bekymre deg for det. Bare mat i vei som vanlig. Ville spurvefugler har foreløpig ikke blitt påvist med fugleinfluensa. Deres noe enslige liv gjør at det er liten sjanse for at de kan bli smittet, og mye tyder på at de er mer resistente mot viruset enn f.eks. andefugler.

Frode Falkenberg (27.02.2006)


#Sykdom og skader

Villfuglspredning av viruset

Hvilke villfugler er det sansynlig vil bli smittet, og være en smitterisiko.

A.B. (15.02.2006)

Så langt har nesten bare fugler som er tilknyttet vann blitt påvist med fugleinfluensatypen H5N1. Det vil med andre ord for det meste si andefugl så langt, men også skarver har blitt funnet med viruset. En forutsetning for spredningen er at fuglene lever i tette flokker, slik at viruset kan vandre fra vert til vert.

Frode Falkenberg (27.02.2006)


#Sykdom og skader

Fugleinfluensa

Går det an og studere fugler når det er fugleinfluensa i Norge????

S. (18.02.2006)

Ja, det kan du trygt gjøre. Men den forsiktighetsregelen som du bør følge, er ikke å la ender, gjess og svaner spise mat direkte fra hånden din. La dem ta mat fra bakken/vannet. Unngå å ta i fuglenes ekskrementer på bakken der hvor de fores konsentrert (som f. eks. i byparker). Bruk gjerne gummihansker når du renser fuglebrett (det beskytter også mot salmonella, som ikke er uvanlig hos spurvefugl). Ellers kan du observere fugl og henge ut fuglekasser uten å engste deg. Nyt vårens trekkfugler!

Roar Solheim (22.02.2006)


#Sykdom og skader

undulat

Er det farlig å holde undulat dersom fugleinfluensaen kommer hit? Kan undulaten bli smittet gjennom frukt etc? Vi har nær kontakt med fuglen.

S. (15.02.2006)

Du trenger ikke å bekymre deg for at verken du eller undulaten din skal bli syk. Smitteoverføringen er avhengig av at fuglene er samlet i flokker innenfor et begrenset område.

Frode Falkenberg (15.02.2006)


#Sykdom og skader

Trost

I sommer fant jeg en skadet gråtrost... og jeg tok den med meg hjem. Siden jeg har hatt undulater hadde jeg et bur den kunne være i... jeg fylte buret med sand og gravde etter mark i hagen. Den var sulten og slukte maten med en gang... Jeg tok dette som et positivt tegn. Men fuglen la ikke vekt på den ene foten når den satt på pinnen. Og den ene vingen hang litt. Den spiste bra og jeg lot den være i buret til dagen etter... Den så helt frisk og fin ut når jeg dro til skolen den dagen... Jeg ga den tre feite metemark og dro av gårde. Men da jeg kom hjem lå den på ryggen med hodet vridd bakover i en merkverdig vinkel,mens den vridde seg rundt og rundt i en sirkel. da jeg tok den opp og la den på den riktige siden bare bakset den og vridde seg over på ryggen igjen. Den var andpusten og jeg så at brystet hevet seg og sank fort. jeg visste ikke hva jeg skulle gjøre så jeg ventet noen minutter... da jeg så til den igjen var det død. Hva tror du kunne sjedd??

H.M. (12.02.2006)

Dette høres ut som en kollisjonsskade med indre skader som blødninger, knekte knokler (beinknokkel?), og annet. Slike skader får fugl vanligvis etter kollisjon med bil, tog el. lignende. Når fugl flyr mot glassruter, får de alt fra lettere hjernerystelser til brukket nakke og umiddelbar død. Selv når du ikke ser ytre tegn til skade på en fugl, kan den ha omfattende indre skader som er dødelige. Det kan derfor være svært vanskelig og frustrerende å forsøke å berge skadde fugler dersom du ikke kan få hjelp til å vurdere skadene av en dyktig veterinær eller en ornitolog som har erfaring med skadde fugler.

Roar Solheim (13.02.2006)


#Sykdom og skader

Solsikkefrø og kadmium

Hei.
Mattilsynet har informert om høyt innhold av kadmium i solsikkefrø, og gitt råd om begrenset inntak av solsikkefrø for mennesker. Er det høye kadmiuminnholdet noe som vi bør ta hensyn til ved mating av fugl? På forhånd takk for svar.

V. (10.01.2006)

Kadmium er verken bra for fugler eller mennesker. Jeg er ikke sikker på hvilke verdier solsikkefrøene som har blitt undersøkt har fått, eller hva terskelverdiene for fugler er. Ta kontakt med mattilsynet for et mer konkret svar. Adressa til deres nettside er: http://www.mattilsynet.no/

Frode Falkenberg (19.01.2006)


#Sykdom og skader

Fuglen er nå ok:)

Ville bare medele dere om at fuglen nå er kommet seg 100%. Jeg slapp den ut isted. Den fløy avgårde så fint så:)

B.M.O. (08.12.2005)

Veldig bra! Det er alltid godt å høre at slike hendelser kan ha en god utgang! Ha en god jul!

Frode Falkenberg (09.12.2005)


#Sykdom og skader

Hva skal jeg gjøre med fuglen som fløy inn i vinduet vårt?

Hvordan ser fuglen ut: Den har en fin grå farge over hele, på hodet har den svart område rundt øynene og på nebbet, hodet har også et kopper-farget skjær. Stjerten har en gultfarget tupp. Kan holde den med inne i begge hendene mine, veier kanskje 100-300g.

Den fløy rett i vinduet vårt og ramlet 2-4 meter ned i forholdvis dyp snø. Jeg tok den med inn i varmen siden den lå der helt stille. Den gjorde ingen tegn for å forsvare seg, ikke noe piping, biting eller flaksing.

Den bærsjer ganske mye, har bærsjet kanskje 3-4 ganger, avføringen har en anelse rød farge, kan det være blod? Jeg tror ikke det. Har gitt fuglen vann, sørget for at den drakk ved å helle fra hånden og mot nebbet, den drikker ikke av skålen selv enda. Når jeg løfter den opp vil den helst stå med beina på fingerne eller har beina godt støttet til hånden min. Den vil ikke hvile med kroppen sin mot hånden min. Hva kan dette skyldes?

Den virker litt kvikkere nå, men den prøver ikke å fly eller stikke av når jeg lar den stå på fingeren min.

Prøvde å se på vingene, og de ser inntakte ut. Tror jeg:)

Hva kan jeg gjøre? Den ligger nå i en bananboks med tak og gode fine pustehull, har vann og ligger lunt og godt.

mvh
Bjørn Magnus

B.M.O. (08.12.2005)

Dette høres ut som en sidensvans. Normalt veier en sidensvans rundt 65 gram. At avføringen er rød kan i så fall tilskrives rognebær, som er en av favorittrettene om vinteren. Rognebær er også noe du kan fore den med. Fuglen må få sitte i ro i et bur eller en pappkasse 1-2 dager. Kanskje kommer den seg, eller så kan den til slutt dø - det kommer an på hvor kraftig smell den har fått i hodet. Fugler som får hjernerystelse ved flyging mot vindu kan ofte komme seg etter noen timer til 1-2 dager. Sender du et bilde av fuglen, så kan vi også bestemme den med sikkerhet.

Frode Falkenberg og Roar Solheim (08.12.2005)

««første 1 458 - 1 466 av 1 466