Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 58 til 67 av totalt 1 466 spørsmål


#Sykdom og skader

Skadd skjæreunge

Bilde vedlagt spørsmålet

Nok en skadd skjære, ser ut til å ha blitt angrepet av katt/hund, årvåken og energisk, men ute av stand til å bruke beina som den skal (nerveskader i rygg/ødelagt hofte?) bildet er ikke i super kvalitet, men den har større bittmerker nær stjerten og store hevelser i øvre del av gumpen .. Vinger ser uskadet ut men fjærene har fått hard medfart, spørsmålet er hvorvidt det er noe sjans for at den klarer seg om den tas inn

O. (25.05.2023)

Denne har så store skader at den bør avlives.

Roar Solheim (25.05.2023)


#Sykdom og skader

Stokkand med vingebrudd. Avlivning ?

Hei. Oppdaget en stokkand hvor vingen henger, mulig vingebrudd. Han klarer ikke å fly. Men den ser ut til å klare seg ellers. Den virker å være mer dominerende enn de andre i flokken. Lever i lag med en annen hann. De mister aldri synet av hverandre. Den pusser og steller seg. Spiser og drikker. Kommer seg opp og ned av vannet. Er svært rask på beina. Svømmer helt greit. Befinner seg i et vann hvor mange folk mater. Men så er det denne vingen som henger og han forsøker å få den på plass hele tiden. Til tross dette, er det tydelig at anden har viljen til å leve og hva gir oss mennesker rett til å frata anden dette, tenker jeg mye på. Mitt spørsmål er om det er riktig å la anden få en sjans på livet ved å la den være eller bør den avlives?

V. (23.05.2023)

Her høres det ut som at det er best å la stokkanda få være i fred. Selv om vingen ikke skulle gro riktig, vil anda kunne klare å overleve med et slikt handicap, kanskje lenge. Det hele kommer litt an på HVORDAN vingeskaden er. Bilde av fuglen ville ha hjulpet for en vurdering.

Roar Solheim (24.05.2023)


#Sykdom og skader

Balanseproblemer bokfink

Hei. De siste ukene har jeg observert bokfink med balanseproblemer. Har observert at den/de beveger begge føtter og kan fly. Kun funnet en død, men det kan være at den hadde kræsjet inn i et vindu. Ingen ytre skader. Observerte bokfinkhunn (sannsynligvis) med samme adferd for noen uker siden. Er bekymret for om dette kan være smittsomt, og har varslet mattilsynet. De har ikke respondert. Kan dette være en smittsom sykdom? Sted Øgarden Søndre i Kløvstadhøgda naturreservat

I.D.Ø. (20.05.2023)

Dessverre veldig vanskelig å vite. Tror ikke det er noe spesielt du kan gjøre, annet enn å følge med og se hva som skjer med denne og eventuelt andre.

Roar Solheim (20.05.2023)


#Sykdom og skader

Skadet svale i speil

En svale har flydd i speilet, og ser ut til å ha skadet seg. Den veksler mellom å ligge helt i ro og å flaksen rundt i ring på bakken både på magen og på ryggen. Skal jeg bare la den ligge og håpe at den kommer seg igjen?

A. (20.05.2023)

Legg den gjerne i en eske og ta den inn slik at ikke katter eller kråkefugler tar den, så kan du følge med og se om den kommer seg eller til slutt dør. Det er umulig å forutsi utfallet.

Roar Solheim (20.05.2023)


#Sykdom og skader

Blåmeis

Kan man se at en fugl Lider og på hvilken måte ser jeg det?

T.E.B. (20.05.2023)

Det er svært vanskelig, fordi fugler ofte reagerer annerledes på ulike smertesignaler enn oss pattedyr.

Roar Solheim (20.05.2023)


#Sykdom og skader

Skadet spurveugle

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei har ei spurveugle med knekt fot ( spjeldet) og sår på vinge. Den spiser godt å er i bra allmentilstand. Hvis de skader leges bør man slippe den ut der man fant den?

N.N (15.05.2023)

Dette er ikke spurveugle, men ei perleugle. Den trenger ikke slippes nøyaktig der du fant den. Prøv å få kontakt med lokale fuglefolk slik at fuglen kan ringmerkes før den slippes - da kan det gi opplysninger om hvor bra fuglen klarer seg dersom den senere blir kontrollert.

Roar Solheim (15.05.2023)


#Sykdom og skader

SYK SPURV?

Hei! Vi mater småfuglene hele året, og nå har jeg oppdaget en spurv som jeg synes er så stor, og den rister på seg som om den ikke får nok luft.Kan den være syk?

T.F. (08.05.2023)

Dessverre vanskelig å vurdere uten bilde av fuglen.

Roar Solheim (08.05.2023)


#Sykdom og skader

Sivhøne ved Østensjøvannet skadet

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei! vi gikk tur langs Østensjøvannet, på østsiden ca rett ovenfor tittetårnet så vi en sivhøne (sort med rødt merke /rødt nebb) hvor den ene vingen hang ned når hun gikk i sivet. Svømmer fint, men ville bare si i fra. Vet ikke hva vi skal gjøre.

K.K.I. (07.05.2023)

Ikke mye du kan gjøre - la fuglen få fred, den klarer seg godt uten å kunne fly i flere uker, så kanskje vingen kan leges av seg selv.

Roar Solheim (07.05.2023)


#Sykdom og skader

Fuglekopper

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, kan fuglekopper smitte over til hund?
Har sett mange kråker i hagen med utvekster rundt øynene

mvh
Bjørn Espen Wik

N.N (06.05.2023)

Den bør du spørre en veterinær om - jeg vet dessverre ikke.

Roar Solheim (06.05.2023)


#Sykdom og skader

Grønnfink med knekt vinge

Fant en grønnfink utenfor som ikke kunne fly, knekt vinge. Nå har den vært i fuglebur i gangen i 1uke, og fugeln virke kvikkere og hopper rundt på pinnene og spiser bra.
Høyre vinge er ikke blitt noe bedre, muligens klarer den å gli litt mer i lufta nå enn første dagen, før den kræsjer. Når jeg kjenner på vingene så er den dårlige kanskje dobbelt så tykk, den kommer ikke inntil kroppen, den glir heller ikke like lett ut som den friske. Se video
Målet er å slippe den fri, så lar den være i fred, tok den ut nå får å kjenne på vingene og sende inn spørsmål.

Hvor lang tid tar det før vingen eventuelt blir bra?
Tenkte å gi den inntil en mnd på å bli frisk, men det er kanskje for kort tid for å avgjøre om den aldri blir å fly igjen?

B. (02.05.2023)

Dessverre umulig å vurdere skaden når en ikke selv kan sjekke bruddskaden. Men det kan ta 3-4 uker.

Roar Solheim (02.05.2023)

««første 58 - 67 av 1 466 siste»»