Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 1 til 10 av totalt 1 000 spørsmål


#Trekkfugler

Overvintring av trekkfugler i Brasil

Er det noen trekkfugler som drar fra Norge til Brasil for å overvintre?

S.K.B. (30.08.2024)

Nei, ikke over Atlanterhavet.

Roar Solheim (30.08.2024)


#Trekkfugler

Stærens trekkrute over til England

Jeg er nysgjerrig på å få greie på om Stæren søker å krysse Nordsjøen der det er smaleste, eller om den bare "lar det stå til?"

A.I.W. (04.08.2024)

Det har vi nok dessverre ikke noe svar på.

Roar Solheim (04.08.2024)


#Trekkfugler

Svale

Når flyr svalene sydover

N.N (04.08.2024)

September-oktober.

Roar Solheim (04.08.2024)


#Trekkfugler

stærunger klar for sydentur

fascinerende med de små flokker på 30-40 stærunger som nå jakter rundt i hagene etter mat før de snur sørover om kort tid. Naturen har en mening med alt men har forskerne svar på hvorfor de drar før foreldrene? Kommer foreldrene etter til samme sted i Tyskland-England-sør-Europa der ungene lander? Det må vel være en ledertype i flokken eller går det på rene genetiske instinkt- utviklet over hundrevis og kanskje tusenvis av år?

O. (25.07.2024)

Eldre og ungeflyr sammen. Kanskje du ikke har oppdaget de eldre i flokken?

Roar Solheim (25.07.2024)


#Trekkfugler

Hvorfor har fugler faste steder de trekker til?

Hei, jeg lurer på hvorfor det er slik at ulike trekkfugler har beste steder de drar om vinteren. Hvorfor drar de ikke til det første stedet med grei temperatur, men tar seg eksempelvis hele vegen til Afrika?

M. (18.06.2024)

Du må snu dette spørsmålet rundt. Afrikatrekkerne er egentlig afrikanske arter som flyr opp til oss for å hekke. Det gjør de fordi det skjer en eksplosjon av matproduksjon på våre breddegrader om sommeren. Fuglene vender tilbake til de stedene de kjenner fra før.

Roar Solheim (19.06.2024)


#Trekkfugler

Fuglemat i Sahara?

Leste at noen trekkfugler overvintrer i Sahara. Hva spiser de der?

R.H.A. (02.06.2024)

De overvintrer nok helst i Sahelbeltet SØLR for selve Sahara-ørkenen. Der spiser de insekter.

Roar Solheim (02.06.2024)


#Trekkfugler

Tårnseiler

Hei. Jeg observerte med stor glede 6 tårnseilere over lademoen i Trondheim i går (21/5).
Ser enda flere idag, og jeg lurer på om de har kommet ekstra tidlig i år? Mener å huske at vi ikke så dem før midt i juni i fjor..? Og er det litt sent isåfall å henge opp kasser til dem? Har en høy mønevegg som kunne fungert til boligformål for dem..
Mvh Frode

F. (22.05.2024)

Tror ikke det - de pleier ofte å ankomme omkring 20. mai etter mine erfaringer, men varme vinder kan fremskynde ankomst.

Roar Solheim (22.05.2024)


#Trekkfugler

Svaler trekker allerede

Er det vanlig at svalene trekker til Finnmark i midtrn av mai når det fremdeles er mye snø, som denne våren. Det er flere i Øst/Finnmark som har registrert den nå i disse dager?

N.N (15.05.2024)

Kjenner dessverre ikke svalene ankomsttider i Finnmark.

Roar Solheim (15.05.2024)


#Trekkfugler

Hvor hekker fuglene når det er vinter i nord

Herlig tid nå som trekkfuglene kommer hit nord til oss. Spørsmål: vi vet jo at de kommer for å hekke , men hekker de i varme strøk når det er vinter her nord?
Takker for svar

B.N. (13.05.2024)

Nei, de hekker kun i nord. Det er derfor de kommer nordover om sommeren.

Roar Solheim (14.05.2024)


#Trekkfugler

Når på året kommer Sivhøna tilbake til hekkeplassen?

Bilde vedlagt spørsmålet

Vi går og venter på at Sivhøna skal komme tilbake til froskedammen i Alnaparken, hvor hun har vært flere ganger før. Regner med at det er den samme?
Jeg hadde noen triste øyeblikk der for 3 år siden, da den så ut til å ville drepe den minste ungen, som var så avhengig av mamma. den dukket ungen lenge og vel, og da den hang i nebbet til mamma, så den mere død enn levende ut. Det var trist å se. Dette skjedde gjennom hele dagen. og alle dager jeg satt og fulgte med dem. Ungen pep etter mamma, og hun kom tilsynelatende med et kjærlig blikk, men på ett sekund svartnet blikket til noe sint og ondt, før hun grep tak i ungen og dukket den under vann. Jeg vet det er naturens gang i visse tilfelle, men like vondt å se hver gang.

A.E. (21.04.2024)

Har dessverre ikke oversikt over sivhønenes trekktider, men de burde være "rett rundt hjørnet" nå.

Roar Solheim (21.04.2024)

1 - 10 av 1 000 siste»»