Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 2 499 til 2 503 av totalt 2 503 spørsmål


#Fugleforing

Foringsstopp.

Hei.
Jeg har hørt at hvis man stopper med å mate fuglene i bare èn eneste dag, så kan de dø over natten om de ikke finner seg et nytt godt foringssted. Jeg har ikke tenkt å stoppe med foring, men jeg bare lurer.

M. (23.02.2006)

Fuglene finner nok stort sett alternativer til akkurat din foringsplass når den ikke får mat der. I ekstreme tilfeller kan det riktignok stemme.

Frode Falkenberg (27.02.2006)


#Fugleforing

Undervisning med fuglebrettobservasjon

Hei!
Jeg skal ha lærer-praksis nå i mars, og hadde i utgangspunktet tenkt å få elevene til å legge ut ulik fuglemat utenfor hjemmene sine med det formålet at de skal lære fuglearter. Etter den voldsomme diskusjonen rundt fugleinfluensaen er jeg derimot i tvil om dette er forsvarlig. Praksisen min er kun i de tre første ukene i mars. Kan du svare meg på dette spørsmålet?

N.N (21.02.2006)

Det er ingen grunn til å slutte med foring av spurvefugl selv om media skriver om fugleinfluensa. Hvis denne sykdommen spres av noen ville fugler, så er det sannsynligvis mest snakk om andefugl. Du kan også fortsette å mate svaner, ender og gjess, men unngå å ta i ekskrementene etter fuglene, og ikke la fuglene ta maten direkte fra hånden din (kast maten på bakken/i vannet slik at de kan plukke den opp selv). Bruk gjerne gummihanskert når du skal rense fuglebrett/forplass, det er en generell regel som også hindrer f. eks. salmonella-smitte (salmonella er vanlig hos spurvefugl, og de overfører ikke sjelden denne sykdommen til mat!).

Roar Solheim (22.02.2006)


#Fugleforing

melorm

Hei, og takk for flott tiltak! I Rob Humes "Fuglehåndboken" står det at melormer skal være slik en genial meisemiddag. Det står også at de kan kjøpes levende, og er lette å ale opp selv. Kan dere hjelpe meg med litt info om hvor jeg kan få kjøpt det, og om hvordan man kan ale den opp?
Vennlig hilsen Torben Grue, Oslo

T.G. (15.02.2006)

Melormer er larvene til melbiller (brune, ca 1 cm lange biller). De kan kjøpes i de fleste dyrebutikker (som fór til kjæledyr). Hvis du legger larvene i et glassbur med tett fluenettinglokk, opprevne biter av eggekartong, brødsmuler, knekkebrød, flatbrød, havregryn etc (alt av tørr melmat går), så vil larvene utvikle seg til voksne og de vil fortsette å yngle. Legg inn en eplebit (epleskrott) av og til slik at larvene får fuktighet. En slik melbillekultur er utrolig levedyktig, og selv dersom du glemmer den i månedsvis (år?), så vil det være noen biller og larver i live.

Roar Solheim (20.02.2006)


#Fugleforing

fugler

hvor kan jeg finne en dompapp. det virker vil komme til foringsbrettet i vinter sikkert på grunn av det milde været og at den at den kan finne mat andre steder, men jeg er desperat etter et bilde av en dompapp fordi jeg trenger det til en biologi oppgave..!! har du noen tips eller råd om hvor jeg kan finne en.. (hvilken type skog etc.. jeg bor i trondheims traktene, vet du av noen fine dompapp områder der?)

N.N (01.02.2006)

Dompapens opptreden varierer en god del fra vinter til vinter. Noen år forekommer influxer av arten, og store antall kan sees i deler av landet. I Trøndelag finner man dompapen spredt i de fleste barskogsområdene om sommeren, og gjerne nærmere bebyggelse og foringsplasser om vinteren. Jeg hadde ventet til det kommer en ny kuldeperiode så kan det være at du er heldig å få den på foringsplassen ditt.

Frode Falkenberg (01.02.2006)


#Fugleforing

Dvergspett

Hei,

Vi har hytte på Oppdal der vi henger opp meiseboller og legger ut solsikkefrø til fuglene om vinteren. Her får vi besøk av flere meisetyper, dompaper og andre småfugler. Forrige helg så vi imidlertidig en liten (ca 15 cm) hvit og svart hakkespett med rødt hode sittende på meisebollen. Etter en liten titt i fugleboken fant vi ut at dette må være en dvergspett. Der stod det også at disse spiser insekter, så er det vanlig at disse spiser frø? Og er det en vanlig fulg å se der oppe?

H.S. (06.01.2006)

Dvergspetten finnes i Oppdal kommune. Den er en uvanlig gjest på foringsplassen, men når de først har oppdaget en god meisebolle kommer de gjerne tilbake gjennom vinteren.

Frode Falkenberg (09.01.2006)

««første 2 499 - 2 503 av 2 503