Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 71 til 80 av totalt 2 503 spørsmål


#Fugleforing

Fuglebrettet

Kjenner fuglene på fuglebrettet hverandre ?

A. (05.04.2023)

Høyst sannsynlig.

Roar Solheim (06.04.2023)


#Fugleforing

Mindre småfugl

Hei. Høst -22 og frem til i dag, har vi ikke sett/hørt Dompap i det hele tatt, tidligere år ,-21/-22 hadde vi opp til 8 par på foringsplassen, likeens spurven er omtrent borte nå, bare 2-3 par, pilfink noe mer. Kjøttmeis og blåmeis har også minket betydelig. Trosten derimot, har overtatt kommandoen på foringsbrettet, den jager unna alt. Et par flaggspetter og 2 spettmeiser holder ut, og vi har observert tre forskjellige rødstruper. Vi bruker fore med solsikkefrø uten skall, nøtter og noen ganger epler, kokte poteter og brødsmuler. Vi greide å "rote bort fugletellingen" i år,, men vi har registrert betydelig nedgang i alle tidligere rapporterte fugler fra oss. Hva kan grunnen være?? Kråker, måkefugler og skjærer er det plenty av, og en og annen ørn dukker også opp rundt her.

E.V. (20.03.2023)

Dessverre vanskelig å vite hva som ligger bak endringer. Dompap varierer fra år til år, mens andre faktisk viser langsiktig nedgang.

Roar Solheim (03.04.2023)


#Fugleforing

Meisebolle - kokosmasse ikke bra?

Hei, jeg har i løpet av vinteren laget mange meiseboller ut fra oppskriften jeg fant her på "monstermeisebolle". -men i langt mindre format. Fuglene elsker den, og de går unna. Men ... en av ingrediensene er kokosmasse. Nå leser jeg på et annet nettsted at det blir sterket frarådet å bruke sånn hvit, tørr kokosmasse som ingrediens i fuglemat. Har du noen synspunkter på dette? Er redd jeg har forårsaket lidelse og død hos fuglene. Mvh EG

E.G. (31.03.2023)

Fuglene spiser kokosnøtter., så kokosmasse er uproblematisk.

Roar Solheim (03.04.2023)


#Fugleforing

Mating av fugler

Hei
Jeg mater fuglene nå høst og vinter .. ikke nødvendigvis hver dag men .. det kommer ofte 20-25-30 stk .. som sitter klar tidlig på morgenen ..de er kråker trost skjærer måker og småfugler kommer ..de spiser dette i løpet av sekunder så er alt borte .. så får jeg plutselig sms meldinger fra to naboer .. de liker ikke fuglene og de finner mat selv og de synes det er ugreit at 20-30 Fugl setter seg på hustakene i påvente av å få mat .. det er ikke alle som liker fugler skjønner du får jeg beskjed om og jeg må saktens mate fuglene i parker og friluftsområder .. og disse fuglene enten det legges ut noe eller ikke så kommer de og sitter og venter da de er sulten og ikke finner mat selv i vinter halvåret mulig hele året ..
dette opplever jeg ugreit at naboer teller fugler som de ikke ønsker ha på taket eller i luften .. og jeg ønsker å gi dem mat da de sitter og venter og ser på oss med bedende øyne med håp om noen smuler ..
1. hvordan kan jeg håndtere slikt som dette?
2. er det et regelverk i forhold til mating / foring av fugl i bolig strøk ?
3. generelle og spesielle regler / unntak ?
4. hvem kan jeg ta kontakt med i tillegg til dere dersom jeg må ta dette et steg videre ..
5. disse fuglene er her kun om morgenen - ønsker noe å spise - resten av døgnet er de borte ..
6.. har naboer rett til å kreve stopp av mating / foring ?
7. Hvordan skal jeg forholde meg i denne saken ?
8. er dette en vanlig problemstilling - er dette en problemstilling og henvendelse dere får ofte ?
Vil sette stor pris på hjelp og forslag til å håndtere dette ..
Mvh
Aase Birkhaug

A.B. (10.02.2023)

Vanskelig tilfelle som vi ikke har standard svar på. Ta kontakt med lokale forvaltningsmyndigheter, f. eks. Statens Naturoppsyn.

Roar Solheim (03.04.2023)


#Fugleforing

Fuglebur utenfor stuevindu

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei,
Jeg har hengt opp et fuglebur utenfor stuevinduet. Kjøpet den beste fuglematen jeg kan finne. Men det kommer ingen fugler.
Er det noe med at fugler ikke trives/liker vindu?

C.K. (23.03.2023)

Nei, det er ikke noen sammenheng her, men dessverre vanskelig å vite hvorfor fuglene nikke dukker opp.

Roar Solheim (03.04.2023)


#Fugleforing

Fuglemat

Hei. Kan man gi ender Synnøve Granola med Jordbær, Bare Bra Granola med kakao og bringebær, Nestlé Havre Cheerios 92% Fullkorn og Nestlé Original Fitness 64% Fullkorn? :)

A. (22.03.2023)

Du kan jo prøve, og se om de vil spise det.

Roar Solheim (03.04.2023)


#Fugleforing

Spørsmål:

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei! Spurvehauk tok en svart trost hann på foringsplassen, dramatisk og ubehagelig å oppleve det på så nært hold. Bør jeg slutte med foringen, hvis det nå, som det ser ut, blir også matfat til spurvehauken? I dag tidlig var det flere svart trost par på foringsplassen.

S.N. (16.03.2023)

Dette er en naturlig del av fuglelivet, som du må godta og aksepter. Bare fortsett å fore.

Roar Solheim (03.04.2023)


#Fugleforing

Sursild

Spiser fugler sursild?

K.A. (21.03.2023)

Kanskje kråkefugl kan prøve seg på slikt (?).

Roar Solheim (03.04.2023)


#Fugleforing

Mating av fugler

Hei. Vi lagde for mange risboller til jul. Har lagt et par stykker på fuglebrettet og det virker som svarttrosten elsker dem. Lurer egentlig på om dette er lurt ? Bollene inneholder puffet ris, mørk sjokolade, delfiafett og meierismør.

E.R. (30.03.2023)

Kanskje ikke det beste å gi til fuglene.

Roar Solheim (03.04.2023)


#Fugleforing

Sesamfrø?

Kan fugler få sesamfrø? Eser dei seg ikkje opp i fuktighet?

W.G. (01.04.2023)

Ja, helt uproblematisk.

Roar Solheim (03.04.2023)

««første 71 - 80 av 2 503 siste»»