Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 58 til 67 av totalt 2 460 spørsmål


#Fugleforing

Fugleforing og smittsomme virussykdommer

Jeg er normalt sett glad i å fore villfuglene, gjerne året rundt. Men i blant annet min hjemby har det vært tilfeller av Newcastle Disease/ fugleinfluensa. Hva mener ornitologer om faren for fuglers død av sykdom versus sult og kulde? Kan man fore på trygge måter? Andre relevante sider av saken?
Mulig foreningen bør ha en artikkel om dette på nettet. Mvh G.U.

G.U. (08.02.2023)

Vi har dessverre ikke noen data med hensyn til vanlig fugleforing og disse sykdommene. Men jeg mener å ha fanget opp at Mattilsynet i Rogaland anbefalte stopp i fuglefóring generelt når det er tydelige utbrudd av disse sykdommene. Derfor er kanskje det et OK råd å følge.

Roar Solheim (08.02.2023)


#Fugleforing

Havrefrø til fugl

Hei. Vi har foret med solsikkefrø både med og uten (mest) skall, hele året . Så, fordi det ble veldig dyrt, kjøpte jeg en sekk med havre, til hest, men det er ingen favoritt. Disse frøene har en helt annen konsistens en de som er i nek, da de ikke har åpnet seg. Er det noe vi kan gjøre med disse "hestefrøene" for å gjøre det bedre for fugler? Evnt. er det direkte feil å gi dem dette?

S.V.J. (07.02.2023)

Aner dessverre ikke, men korn er mindre interessant for mange fugler.

Roar Solheim (07.02.2023)


#Fugleforing

Mating av småfuglene

Jeg bor i et borettslag og matet småfuglene hele vinter, nå har de satt opp ulovlig kamera, noe jeg har fått bekreftet fra Datatilsynet, nå har de fjernet all mat og beger som småfuglene fikk, det ble brått stopp nå som det har kommet masse snø, jeg har matet de hver vinter i mange år og nå ble det brått slutt.

R.W. (05.02.2023)

Det er dessverre noen som har hysterisk redsel for smågnagere, og som ikke har forstått hvor mye fuglene betyr for mange rundt hus og hage. Løsninger finnes ved valg av fór som ikke gir søl på bakken.

Roar Solheim (05.02.2023)


#Fugleforing

Mating

Det ser ut som meisene (kjøtmeis og blåmeis) er lite interesserte i kommersielle meisebollar og brødsmular. Solsikkekjerner ser heller ikkje ut til å vere særleg attraktive. Solsikkefrø (med skal) ser ut til å vere meir interessant. Er dette vanleg?

Eg bur på Lauvneset i Førde, Sveio kommune.

O.I.M. (05.02.2023)

Produserte meiseboller kan ha lav verdi og innhold som er lite energimessig interessant for fuglene (for å få ned prisen på dem!). Derfor kan fuglene være helt uinteressert i slik mat dersom de finner mer energirik kost andre steder.

Roar Solheim (05.02.2023)


#Fugleforing

Foringshjelp for svaner og ender på vinteren

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg bor innerst i Frogneekilen. Der er mange svaner og ender. Jeg har flere dager gitt dem lettkokte havregyn. Men hvor mye mat... og hva slags mat er det best å gi dem?

E.A. (03.02.2023)

Fugler spiser så mye som de klarer. Hønsefor er kanskje det beste å gi andefugler om vinteren.

Roar Solheim (03.02.2023)


#Fugleforing

Andre frøtyper

Hei, er det ok å bruke Sesamfrø, Linfrø og Gresskarkjerner til fuglemat?

G.S. (03.02.2023)

Ja, helt uproblematisk. Bare se om fuglene vil spise det.

Roar Solheim (03.02.2023)


#Fugleforing

Fugle aktivitet

Hvorfor kan det i perioder gå dager og kanskje også et par uker hvor man ikke ser en eneste fugl på fuglematerne. Heller ikke i luften. Men plutseløig så er dem der igjen. Nå er det sånn og det er sol, 16 minusgrader og det har kommet en del løs snø siste par dager

Å.J..T..F. (02.02.2023)

Dette har vi dessverre ikke noen gode svar på. Det er en gåte som er vanskelig å forstå.

Roar Solheim (02.02.2023)


#Fugleforing

Hagefugltellinga

Jeg har registrert fugler både lørdag og søndag.
Vil dette bli feil da de fleste nok kommer hit begge dager?
Dersom jeg skal slå sammen dagene og registrere begge dagene i ett, er jeg usikker på hvordan jeg redigerer registreringen.

PS vi fanget opp en rugde på vårt viltkamera i hagen om natten 30. desember. Er den vanlig i bynære strøk? Fantoft, Bergen
På forhån takk!

K.S. (29.01.2023)

Hei. Det går fint med dobbeltregistrering. Om du rapporterer fem kjøttmeis den ene dagen, og sju den neste, er det bare sju som regnes med i statistikkene.

Rugde er en fåtallig overvintringsfugl i Hordaland. De er veldig sårbare for mye snø og tæle, og oppsøker derfor snøfrie områder om vinteren.

Frode Falkenberg (31.01.2023)


#Fugleforing

Tellingen

Jeg hadde dårlig tid på søndag og det var bare 10 fugler ved foringsplassen. Kan jeg velge en annen dag denne uka? Og er det bare fugler man ser på en gang som teller, eller kan jeg ta med fugler som dukker opp på et annet tidspunkt samme dag (men en annen art)?

A.K.K. (31.01.2023)

Hei. Du kan selv velge en dag å telle på fram til søndag 5.2. Du kan også telle gjennom hele dagen, og ta med alle artene som besøker hagen din. Varigheten av tellingen avgjør du selv. Lykke til!

Frode Falkenberg (31.01.2023)


#Fugleforing

Småfugler

Har hatt besøk av spurvehauk på foringsbrettet over flere uker, det resulterer at alle småfugler er borte. Bor i skogkanten og har alle år hatt fullt av fuglet. Nå er de borte i flere uker, kan spurvehauken være grunnen? Veldig trist å oppleve.

K. (30.01.2023)

Det KAN hende, men ikke nødvendigvis. Vanligvis forsvinner småfugler for kortere tid (et par timer kanskje) når en hauk har vært på jakt. Trolig er det andre årsaker her, men de er vanskelige å finne.

Roar Solheim (30.01.2023)

««første 58 - 67 av 2 460 siste»»