Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 78 til 87 av totalt 2 460 spørsmål


#Fugleforing

Kjøttmeis på brettet i mørke natta.

Det er koselig åfå nattbesøk men hvorfor om natten lite fugel på dagtid

H.M.T. (17.01.2023)

Kanskje det er litt lys ute slik at fuglen kan være aktiv? Det skjer mange steder i byer og tett bebyggelse.

Roar Solheim (18.01.2023)


#Fugleforing

Sorte solsikkefrø

Kjøpte solsikkefrø og oppdaget da jeg skulle fore at de var helt sorte.
Til å begynne med spiste både fugler og ekorn frøene men etter en kort stund ble frøene bare liggende på foringsbrettet. Satt igjen med masse frø som ingen fugler eller ekorn ville ha.
Har senere lest at de sorte frøene er dyrket for å produsere solsikkeolje og at oljen ikke er bra for fordøyelsen til fuglene.
Er dette korrekt?

R.B. (12.01.2023)

Dessverre litt usikkert. Vi mener i Norge at de sort- og hvitstripete frøene er best, og helst ikke sorte oljefrø. Men i USA er det sorte frø som benyttes, og de blir spist. derfor litt usikkert hva som kan være grunnen til at frøene ble liggende.

Roar Solheim (12.01.2023)


#Fugleforing

Byggryn

kan man gi byggryn til småfugler, hele eller svellet i vann+

T.Ø. (10.01.2023)

Ingen kornsorter må svelles før de gis til fugler. Dette er ikke noe problem.

Roar Solheim (11.01.2023)


#Fugleforing

Har stokkender sykdommer e.l jeg burde tenke over?

Hei! Jeg mater ofte endene ved akerselva påvei hjem fra skolen, de har begynt å bli ganske trygge på meg og flere av dem spiser rett ut av hendene mine. Idag la jeg ut en video av at jeg matet de med (usaltede og delt opp) cashewnøtter der jeg holdt den mellom pekefinger og tommel og ga til de som turte. Da fikk jeg beskjed om at ender har sopp og fugle lopper og at jeg IKKE burde la de spise ut av hendene mine, men jeg synes det er så hyggelig og klarer ikke se for meg at det skal være noe helsefare. Så da spør jeg dere! Burde jeg la være å mate endene rett fra hånden min?

A. (10.01.2023)

Det er IKKE noen fare for at du får på deg lopper eller andre parasitter ved å mate endene på denne måten. Men alltid når man håndterer fugl, bør man vaske hendene - altså generell god håndhygiene. Fugl KAN ha salmonella, og det kan også vi bli smittet av. Soppsmitte fra fugl har jeg aldri hørt om, så det tror jeg ikke du skal engste deg for.

Roar Solheim (10.01.2023)


#Fugleforing

Mate svaner

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei! Jeg vil gjerne hjelpe svanene i Bergen nå i løpet av vinteren. Jeg lurer på om det er noe spesielt jeg burde mate dem med? De er veldig glad i brød. Jeg leste på nettet at de også liker/har godt av salat som er vasket og delt i små biter, kokt potet, spinat, og erter. Jeg har forsøkt dette men det var ingen suksess og ble liggende uten å bli spist. Er det noe de liker godt som er sunt for dem som jeg kan gi? :)

M.E.H. (10.01.2023)

Har dessverre ikke selv drevet med foring av svaner, eller sjekket hva de liker best. Men generelt kan andefugler fores med hønsefor - det bør være like gunstig for dem som for høns.

Roar Solheim (10.01.2023)


#Fugleforing

havregryn

Hei Kan fuglene få lettkokte havregyn?

N.N (10.01.2023)

JA.

Roar Solheim (10.01.2023)


#Fugleforing

Smultringer

Kan jeg gi fuglene det som ble til overs etter jul?

A.L.R. (08.01.2023)

Smultringer går nok bra.

Roar Solheim (09.01.2023)


#Fugleforing

Fuglene er borte!

Hei.
Vi bor i Målselv. I hele fjor (og året før) fra vinteren og sommer og høst hadde vi veldig mange småfugler på maten vi har hengt ut. Så dro trekkfuglene av gårde, men kjøttmeis, blåmeis, granmeis og gulspurv var igjen. Men nå ser det ut til at alle er forsvunnet. Har ikke vært annet enn en flaggspett på tre dager! I høst en gang (kanskje september) så jeg et par grønnfink som virket syke, den ene ble nok spist av noen for det lå igjen fjær en dag. Kan disse ha overført smitte til fôringsautomatene så alle småfuglene har dødd i "tur og orden" eller er det noe annet som kan ha skjedd?
I jula så jeg flere kjøttmeis og 6-7 gulspurv.
Bør jeg desinfisere automatene og kaste maten som er i de nå eller tar kulde (-28 i dag) eventuelt knekken på sykdommer?

Mvh Anne F. Olsen

A.F.O. (06.01.2023)

Nei, det er mer sannsynlig at de flyr vekk, men det er dessverre tilnærmet umulig å fastslå hva som er årsak(er) til slike hendelser.

Roar Solheim (06.01.2023)


#Fugleforing

Fuglemat og virkninger på hund og katt

Hei. Jeg fôrer fugler i hagen. De får meiseboller og to ulike typer frø fra Biltema. Naboen rett over har hund og sier at hunden får løs mage av restene som fugleflokken drar med seg bort til deres tre. Vi har matstasjon som kun småfugler kommet inn i så ikke noe har ligget på bakken. Hun mener at fett/talg fra meiseboller kan gi slike symptomer. Noe som er kjent for dere?

A.S. (06.01.2023)

Nei. Dette er helt ukjent. Hvis du ikke bruker frø, men kun meiseboller, jordnøtter i metallnett og halve kokosnøtter blir det ikke noe nedfall, og det burde ikke være noe problem mht hunden. Rart dersom hunden blir dårlig av slike smårester.

Roar Solheim (06.01.2023)


#Fugleforing

Dompapen overtar?

Da jeg var hjemme hos familien min i Gudbrandsdalen i jula, la jeg merke til en endring på fuglebrettet. Tidligere vintre har det vært en overvekt av meiser på fuglebrettet og kanskje en dompap iblant. Denne gang var fuglesammensetningen helt forandret og det krydde av dompaper av begge kjønn, og én og annen stilits iblant, men jeg så ikke en eneste meis. Og da lurer jeg selvfølgelig på hva som kan være årsaken? Faktorer som kan spille inn: det var mye solsikkefrø på fuglebrettet (før har det ofte vært både brødbiter og frø), det var veldig mye snø, det ligger en blandingsskog i nærheten av huset, det var hengt opp fuglenek (havre) på en annen ende av huset som kanskje andre fuglearter kan ha søkt seg til (men jeg observerte ikke fuglenekene), det var færre ekorn på fuglebrettet og i nærheten av huset enn tidligere. Mvh Guri K.

G.K. (05.01.2023)

Slike observasjoner er det dessverre tilnærmet umulig å finne årsakene til.

Roar Solheim (06.01.2023)

««første 78 - 87 av 2 460 siste»»