Vinnere av fotokonkurransen

I år arrangerte vi for første gang en fotokonkurranse under Hagefugltellingen. Det ble en braksuksess med hele 2 300 opplastete bilder i løpet av tellingen. Her ser du vinnerbildene!

Det ble både deltagerrekord og rekord i antall bilder rapportert under årets Hagefugltelling. Vi arrangerte en tredelt fotokonkurranse. Kategoriene var:

  1. Beste bilde av en fugleart
  2. Beste bilde av en fõringsplass
  3. Tilfeldig bilde trukket ut blant alle bidrag

Vinnerne i de tre kategoriene mottar et gavekort på 1000.- kroner som kan brukes på nettbutikken Natur og Fritid. Nummer to og tre i de to første kategoriene vil motta en bokpremie. Det var en vanskelig jobb å plukke ut kandidater blant de mange flotte bildene som ble lastet opp. Juryen som vurderte bilder besto av Roar Solheim (redaktør av magasinet Fuglevennen), Jan Erik Røer (daglig leder i Natur og Fritid), samt Frode Falkenberg og Martin Eggen (rådgivere i NOF).

Kategori 1: artsbilde

1. plass

Snøugle? Nei, heller tvert imot. Vår minste ugle er knapt større enn en spurv, men jakter på byttedyr som nesten er like stor som den selv. Spurveugla på bildet har akkurat klart å fange en småfugl ved fuglebrettet til Randi Høvik i Nannestad, Viken 3. februar 2021. Jakten endte et godt stykke ned i nysnøen, men den lettet enkelt og greit like etterpå. Foto: Randi Høvik.

2. plass

Det er ikke ofte man ser to spettearter på samme trestamme i et slikt herlig vintersollys! Flaggspetten (til venstre) og gråspetten ble fotografert av Kjell Bekkelund i Åmot i Innlandet 30. januar 2021.

3. plass

Et virkelig stemningfullt bilde av den vakre nøtteskrika. Fuglen ble fotografert i Lindesnes, Agder 28. januar 2021. Denne fargerike kråkefuglen er ikke den mest tallrike arten på fõringsplassen, men blir årlig påvist i 15 til 20 % av hagene under Hagefugltellingen. Foto: Anne Noddeland.

3. plass

En blåmeis møter på en usedvanlig stasjonær og rolig hagefugl ved en drikkestasjon i Eigersund, Rogaland januar 2021. Mange fugler setter faktisk stor pris på muligheten for å drikke om vinteren. Vann er ikke alltid like tilgjengelig når det er kaldt. Foto: Ranveig Marie Nesse.

Kategori 2: bilde av fõringsplassen

1. plass

En fõringsplass med et bredt utvalg av mat tiltrekker seg flest fuglearter. Her ser vi Åse Marit Skjølås sin fõringsplass i Vestre Toten, Innlandet 31. januar 2021. Foto: Åse Marit Skjølås.

2. plass

Det kan være hendig med tak over matstasjonen. En enslig spettmeis henter frø fra en snødekket fõringsplass i Rindal, Trøndelag 31. januar 2021. Foto: Ole Trygve Foseide.

3. plass

En fõringsplass som er sikret mot katteangrep er gode greier. Eva Hennie Emsøy har kommet fram til en løsning som verner fuglene som søker føde på bakken og i trærne i Flekkefjord, Agder. Foto: Eva Hennie Emsøy.

Kategori 3: tilfeldig bilde

Det siste bildet som blir premiert i konkurransen er denne flotte blåmeisen som poserer på ett bein foran fotografen. Bildet ble tilfeldig trukket ut blant de 2 300 fotobidragene som ble innsendt under tellingen. Blåmeisen ble fotografert i Stjørdal, Trøndelag 31. januar 2021. Foto: Jostein Bidtnes.

Publisert 13.02.2021, oppdatert 14.02.2021.