En gjest fra Ural

Svartstrupejernspurv

Svartstrupejernspurv Denne lille krabaten har aldri før blitt observert i Norge.
Veronika Aarstad, 27.11.2013

Fra tid til annen dukker det opp uvanlige fugler på foringsplassen. I forigårs fikk Veronika Aarstad i Sokndal (Rogaland) besøk av en fugl som aldri før har blitt sett i Norge!

Det er ikke ofte at det blir funnet nye fuglearter i Norge. For to dager siden, 27. november 2013, fikk Veronika Aarstad besøk av en fugl hun aldri før hadde sett ved materen sin. Hun tok klokelig fram kameraet sitt, og fikk knipset et bilde av den ukjente krabaten. Bildet ble sendt inn til Spør en ornitolog, der hun fikk svar om at dette var en sjelden jernspurv. Fuglen ble også sett av andre, og man kunne etterhvert fastslå at det dreide seg om en svartstrupejernspurv Prunella atrogularis. Denne arten har aldri før blitt sett i Norge.

Svartstrupejernspurven hekker nærmest oss i Uralfjellene i Russland, og overvintrer normalt blant annet i Iran og Afganistan. Den har bare blitt sett noen få ganger i Vest-Europa. Arten er først og fremst en insektspiser, men om vinteren kan den fylle på med forskjellige typer frø som den finner på bakken.

A short english summary: A Black-throated Accentor was observed at different bird-feeders by several observers in Sokndal, Rogaland county (western Norway) 27th and 28th November 2013. This is the first record for Norway.

Frode Falkenberg

Publisert 29.11.2013, oppdatert 04.12.2013.