Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 2 683 til 2 732 av totalt 6 853 spørsmål


#Økologi og atferd

Kråke fløy i hodet på meg

Hei
I dag når jeg gikk til skolen og spiste frokost samtidig, kom det en kråke å satte klørne i bakhodet mitt. Jeg har ikke sår såvidt jeg kan se. Men redd som jeg ble så kastet jeg brødskiven. Er dette normal oppførsel for en kråke? Og hva kan jeg gjøre nå som den har lært at jeg er redd for å unngå slike situasjoner i framtiden på den veien?

N.N (24.10.2017)

Du sier at du kastet en brødskive. Da er nok dette en fugl som har oppdaget at den kan skremme folk som har mat i hendene til å kaste fra seg maten. Noen få steder har kråker og måker funnet ut dette, f. eks. måker ved pølse- og potetchips-utsalg som stuper ned mot folk slik at de slipper maten på bakken. Det er samme adferd som disse fuglene utfører mot rovfugler eller andre fugler som de prøver å stjele mat fra. Nå har tydeligvis noen også funnet ut at adferden fungerer overfor oss mennesker også! Unngå å spise på skoleveien, så holder nok kråka seg unna.

Roar Solheim (24.10.2017)


#Økologi og atferd

Jordet ved Bjørkelangen

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei Jeg var på tur hjem fra Charlottenberg da jeg kjørte en sidevei forbi Bjørkelangen. På jordet ikke langt derfra var det noen svaner og andre fuglearter. Og de gikk i sakte i samme retning. Hvorfor samler de seg på et jordet på denne måten, er det for å dra videre sørover ? Mvh Frank Riktor

N.N (23.10.2017)

Svanene er på jordet for å beite. Tidligere så en sangsvaner nesten bare beite på grunt vann, men i de senere år ser en stadig oftere at de også går opp på land for å beite. Her er det i tillegg masse gjess i bakgrunnen.

Roar Solheim (23.10.2017)


#Økologi og atferd

Måken lurer meitemarken

Måken på vedlagte video får meitemarken til å tro at det regner ved å trampe i bakken, som så kryper til overflaten til den visse død. Er dette vanlig, eller har denne måken funnet på noe som ingen andre måker/fugler kan?

E.T. (21.10.2017)

Dette er en vanlig "jakt" metode på meitemark og andre jordlevende smådyr hos flere måkearter, og hos f. eks. vipe. Du ser dette oftest hos hettemåker.

Roar Solheim (22.10.2017)


#Økologi og atferd

kongeørnen

hvordan fanges bytte til kongeørnen

N.N (18.10.2017)

Kongeørnen fanger byttene sine med klørne, pattedyr på bakken, men den kan også ta fugler i lufta.

Roar Solheim (19.10.2017)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

Va spiser jaktfalk

N.N (16.10.2017)

Mange ulike arter fugler.

Roar Solheim (19.10.2017)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

hva spiser kråka

N.N (18.10.2017)

Kråkene er altetere som spiser nesten alt mulig.

Roar Solheim (19.10.2017)


#Økologi og atferd

Kanadagjess

Hei, jeg så en flokk med Kanadagjess i dag (i oktober). Ble etterpå fortalt de var kanadagjess. Leste så om fuglene på nett og det stod at fuglene overvintrer på åpent hav. Hva vil det si?

Hilsen Astrid

A. (15.10.2017)

Fugl som overvintrer på åpent hav, ligger ute på havet uten å gå i land. Dette gjør alkefugler, stormfugler, lommer og dykkere. Kanadagjess gjør IKKE dette - de må inn på land for å beite gress og annen vegetasjon, og de står eller ligger på land ofte.

Roar Solheim (16.10.2017)


#Økologi og atferd

Storskarv og gråhegre

På ei rolig brygge nedenfor hytta står det ofte gråhegre og det er tydelig at den holder til fast her. Men innimellom får den selskap av en storskarv, som oftest bruker plassen til å tørke vingene. Men jeg blir litt nysgjerrig på forholdet dem i mellom. De står konsekvent med ryggen til hverandre med en halvmeters avstand, sist gjennom en hel time. Er dette et tegn på at de føler seg trygge på den andre og er harmonisk? Bruker de hverandre til å varsle om gode fiskemuligheter? Hvem er mest territorial av disse to? Jeg tenker at skarven kunne jo valgt mange andre steder å lande på også, så blir derfor ekstra nysgjerrig av den grunn.

E. (14.10.2017)

Det KAN tenkes at de føler trygghet i hverandres nørvær, siden de da er TO til å kikke i hver sin retning etter eventuelle rovfugler.

Roar Solheim (14.10.2017)


#Økologi og atferd

Ugler

Klarer uglene og fange mus på natta når det ligger tett tåke/skodde?
Greit nok at de hører smågnagerene men og se dem....?

R. (13.10.2017)

Noen ugler peiler seg inn på mus bare ved hjelp av hørselen (perleugle, lappugle), og de klarer nok å jakte også i slikt vær som du nevner.

Roar Solheim (14.10.2017)


#Økologi og atferd

Gjess Tønsberg spm

Heidu, bor i tønsberg som liker mellom 2 ramsarområder. Gåsene flyr over oss i flokk, fra ramsar til ramsar område, er dette for de trener seg til å trekke nedover, evt bytte på hvor de spiser mat? og det er fortsatt veldig mange igjen, overvintrer disse, eller trekker ned enda senere? tror det er primært grågås jeg ser. Hilsen Børre

B.T. (10.10.2017)

Fugler trenger ikke å trene seg til trekket. Derimot kan de ofte bli værene på ett sted i lengre tid for å spise seg opp før de trekker videre. Her kan det være snakk om forflytninger mellom ulike spisesteder, eller mellom spise- og soveplasser.

Roar Solheim (10.10.2017)


#Økologi og atferd

Stær

Hei igjen, hvorfor kommer det så mange stær på denne tiden av året i vestfold, de samler seg i store flokker. Sover de i trærne? Hilsen Børre

B.T. (10.10.2017)

Stær samler seg i stadig større flokker om høsten før de legger i vei på trekk sydover. De sover ofte i trær, men også ute i takrørskoger (f. eks. ved Slevdalsvannet på Lista).

Roar Solheim (10.10.2017)


#Økologi og atferd

Ravn i Bergen

Jeg ser gjerne ravn når jeg er på tur på f.eks. Ulriken ved Bergen, men sjelden lengre ned mot havet. Skyr ravner lavlandet eller sentrumsnære områder?

H.H. (10.10.2017)

Ravnen har ikke noen grunn til å unngå havnære områder, men inne i tettsteder har de kanskje litt vanskelig for å slå seg ned, bl. a. fordi de ofte er redde for mennesker og liker å holde seg på en viss avstand. Kråker kan derimot bli nokså tillitsfulle byfugler der de ikke etterstrebes.

Roar Solheim (10.10.2017)


#Økologi og atferd

Gråspurv byttedyr

Er gråspurven et byttedyr for noen andre fugler eller dyr, i så fall hvilke dyr?

A. (07.10.2017)

Mange rovfugler og ugler kan fange gråspurv, men katter kan kanskje være de verste, siden det ofte finnes mange katter der gråspurvene holder til.

Roar Solheim (08.10.2017)


#Økologi og atferd

Havørn

Seiler den iring?

N.N (08.10.2017)

Ja, lik alle andre, store seilende rovfugler så benytter den seg av oppadstigende varmlufts"bobler", som de sirkler inne i.

Roar Solheim (08.10.2017)


#Økologi og atferd

Blåmeis om høsten

Hei! Vi har mye blåmeis ved huset i nærheten av Minnesund og Mjøsa. De siste dagene er de svært ivrige rundt huset og det virker som om de leter etter " krypinn". De utforsker alle mulige sprekker og åpninger langs veggene og grunnmur. I går måtte jeg redde en ut av takrenna som går helt ned i bakken. Den hadde hadde falt helt ned, og jeg måtte demontere takrenna for å få den ut. Satte sammen takrenna igjen, og 10 minutter etterpå var det en ny oppi som måtte reddes ut. Nå står takrenna utkoblet inntil videre for å hindre dem i en ublid skjebne nedi der. Så spørsmålet mitt er: hva er det de holder på med?

H.K. (06.10.2017)

Dette er trolig blåmeiser på trekk. Meiser er ofte veldig kjappe til å utforske omgivelsene for å lete etter mulige matkilder. Det KAN hende at disse blåmeisene er ganske desperate etter matsøk, og at det er dette som ligger til grunn for oppførselen.

Roar Solheim (06.10.2017)


#Økologi og atferd

Småfugl og mygg

Spiser alle "vanlige" norske småfugler mygg, eller er det noen som ikke gjør det?

S.F. (05.10.2017)

Mygg er veldig små insekter, og det er nok få fugler som aktivt flyr etter dem (fordi en enkelt mygg betyr svært lite næring/energi). Vil tippe at svaler og tårnseiler, som snapper insekter i lufta, kanskje er det mest aktive myggspiserne.

Roar Solheim (05.10.2017)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

Hvor mange fugleunger kan en bokfink få

I. (04.10.2017)

Bokfinkene legger vanligvis 4-5 egg, men kan i sjeldne tilfeller legger helt opp til 7 egg. Så i spesielle tilfeller kan en bokfink få 7 unger i løpet av sommeren.

Roar Solheim (04.10.2017)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

hva spiser pingvinen

N.N (03.10.2017)

Det er mange pingvinarter, så spørsmålet ditt er feil stilt. Pingvinene lever av fisk, blekksprut, krepsdyr og andre sjølevende dyr.

Roar Solheim (03.10.2017)


#Økologi og atferd

Samme flokk?

På hytta har vi småfugler som vi mater! For oss ser det det ut som det er samme flokken. Det er blanding - kjøttmeis, blåmeis, løvmeis, spettmeiser, og gulspurv(disse er ikke der hele tiden) De kommer på høsten og er hele vinteren! Kan det være de samme fuglene? Vi har hatt hytta i 10 år og det er på Kongensvoll - Snillfjord kommune i Sør - Trøndelag. Tusen takk 😄

B.F. (02.10.2017)

Selv om du ser de samme fugleartene på brettet, er det ofte en vedvarende utskifting av individer. Dette ser en først når fuglene ringmerkes slik at vi klarer å kjenne igjen individene.

Roar Solheim (02.10.2017)


#Økologi og atferd

Svaner

Flyr svaner i flokk? Observerte 15-20 fugler (svaner?) i tilnærmet plogformasjon 1.10.17 nær Hamar

A.L. (02.10.2017)

Ja, det kan de ofte gjøre om høsten og vinteren.

Roar Solheim (02.10.2017)


#Økologi og atferd

Ugle

Hva spiser en ugle?

H. (28.09.2017)

De fleste ugler spiser ulike musearter, men de større uglene kan også jakte ulike fuglearter.

Roar Solheim (29.09.2017)


#Økologi og atferd

Fiskeørn

Jeg har lest at hos fiskeørnen er det far som fanger maten,og som gir den til mor som oftest sitter i nærheten av redet til ungene og som tar den med til rede og fordeler den til ungene. Er det riktig

U.M. (28.09.2017)

Ja. Dette er vanlig kjønnsfordeling hos de fleste rovfugler og ugler.

Roar Solheim (29.09.2017)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

Kan musvåken bruke hønsehaukreir til hekking?

S.R.O. (28.09.2017)

Har ikke eksakt data, men det kan den nok dersom ikke haukene fremdeles er tilstede og legger beslag på reiret.

Roar Solheim (29.09.2017)


#Økologi og atferd

Kan fugler ødelegge plen

Bilde vedlagt spørsmålet

Kan fugler ødelegge en plen på denne måten? Legger ved bilde.
Ødeleggelsene foregår nattestid eller tidlig på morgenen før vi står opp.
Det har skjedd hver høst i ca 3-4 år.

M.I.B. (27.09.2017)

Kornkråker og andre kråkefugler kan nok kanskje hakke opp en plen slik dersom de finner billelarver under gresset (f.eks. oldenborrelarver).

Roar Solheim (27.09.2017)


#Økologi og atferd

havørnen

hva spiser havørnen

N.N (26.09.2017)

Fisk, fugl og kadaverrester - et vidt spekter av mat.

Roar Solheim (26.09.2017)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

Hvor lang tid tar det før svaneunger får hvite fjær

N.N (26.09.2017)

De skifter fra grå ungfugldrakt til hvit voksendrakt når de er ett år gamle (i løpet av sin andre sommer).

Roar Solheim (26.09.2017)


#Økologi og atferd

Kråker som jakter i flokk

Jeg har matet småfuglene i vår og sommer og har alltid mye småfugler , men siden i vår så har det vært ca 30 - 40 kråker som flyr frem og tilbake over ett område, nå bor jeg litt oppe i fjellet , og i dag så såg jeg hvorfor det ikke er småfugler igjen,, de jakter på dem og dreper dem , forferdelig trist at småfuglene ikke fikk være i fred :( Er dette vanlig for dem og gjøre, det ser ut til at kråkene har slått seg til her i område ( Bergensområde ) de sitter i trær og på strømlinjene og gir hverandre beskjed når det kommer en og annen fugl. så stormer de etter stakkaren.

M. (26.09.2017)

Vanligvis flokker kråker seg i vinterhalvåret og finner matkilder som korn på åkre, matavfall og lignende. At de sammen jakter på småfugl er nok mer uvanlig, selv om kråker ofte enkeltvis kan forsøke å ta småfugler. De kan være ganske hissige på trostunger på forsommeren.

Roar Solheim (26.09.2017)


#Økologi og atferd

Fart

Hei, hvor fort kan en jaktfalk fly/ det raskeste i km?

H. (25.09.2017)

Har ikke eksakte data, men trolig kan den oppnå omkring 300 km/t i stup, mens vandrefalken kanskje er enda raskere.

Roar Solheim (26.09.2017)


#Økologi og atferd

Spurveugle

Hvor i skogen finner man spurveugla?

I.1.Å. (24.09.2017)

Den finner du i barskog og blanding bar- og løvskog over det meste av Østlandet, nordover til og med Nordland fylke. Den hekker spredt sørvestover til Aust- og Vest-Agder. Om vinteren dukker den ofte opp i tettbygde strøk for å jakte småfugl nær foringsplasser.

Roar Solheim (24.09.2017)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

Hvorfor oppsøker fuglene fuglefjellet?

N.N (22.09.2017)

Fordi de samles på en felles hylleplass. Det gir økt trygghet.

Roar Solheim (22.09.2017)


#Økologi og atferd

Fugler

Hvorfor kan fugler fly og ikke vi?

E. (21.09.2017)

Fordi de har fjær, og fordi de har muskler kraftige nok til å slå vingene hurtig nok til å gi oppdrift. Selv med kunstige vinger har ikke vi mennesker kraftige nok muskler til å kunne klare å fly!

Roar Solheim (21.09.2017)


#Økologi og atferd

Stæren

Hva gjør stæren om natta

K.O.S. (21.09.2017)

Den sover.

Roar Solheim (21.09.2017)


#Økologi og atferd

Ender

Hvor langt klarer ender å fly? Noen sier langt andre sier bar par hundre meter. Hva er riktig?

A. (20.09.2017)

Ender flyr lange strekninger av gangen, og er meget gode flygere. Knekkand trekker f. eks. helt til tropisk Afrika om vinteren.

Roar Solheim (20.09.2017)


#Økologi og atferd

Snøuggla

Har du sett noe så vakkert som en snø uggle med liten unge?
Uglemor passer på ungen, men hva er det ugglefar driver med?

G. (17.09.2017)

Hos uglene er det hunnen som ruger og varmer og mater ungene, mens hannen står for all jakting og avlevering av mat til hunn og unger.

Roar Solheim (17.09.2017)


#Økologi og atferd

Hva skravler trekkfuglene om?

Trekkfuglene skravler masse når de samles. Hvorfor gjør se det? Hva snakker se om?

C. (17.09.2017)

Det er nok et spørsmål som vi aldri vbil kunne besvare, siden vi ikke er fugler selv. Men det er ikke utenkelig at de formidler mange ulike beskjeder til hverandre (f. eks. iveren til å starte trekket, hvor god kondisjon den enkelte er i, om noen ønsker lande og raste osv.).

Roar Solheim (17.09.2017)


#Økologi og atferd

fuglesamling

Hva slags fugler, og hvorfor samler de seg i store flokker
i trær og flyr samlet til et nytt tre om høsten

N.N (15.09.2017)

Det er en rekke fuglearter som flyr i floikk om høsten under trekket. Det gir den enkelte fuglen bedre beskyttelse mot rovfugler.

Roar Solheim (16.09.2017)


#Økologi og atferd

sandløper

hei, lurer på hvilke tilpasninger sandløpere har til et liv på kystområdene som f.eks på jærstrendene ?

N.N (14.09.2017)

Lik øvrige vadefugler har de forholdsvis lange bein (korte sammenlignet med mange andre vadefugler), og de løper raskt unna dersom bølger velter innover strendene. Ellers er deres tilpasninger ganske identiske med mange andre, små vadefugler.

Roar Solheim (15.09.2017)


#Økologi og atferd

Ugle

Hei! Vi har en ugle som bor i trærne våre i hagen virker det som. Hver eneste kveld etter 23:00 hører vi sangen fra uglen utenfor. Ganske koselig egentlig. Men så lurer jeg på, hvorfor har det seg sånn at den bare gir lyd fra seg når mørket faller? Vi har lurt på om det kan ha noe med jakt å gjøre, for sammen med uglen så er det masse pinnsvin traskende rundt i hagen vår også.

J. (15.09.2017)

Tipper at du hører kattugle, og den er strengt nattaktiv. Det har kanskje sammenheng med at den jakter i skog, og på dagtid er den sterkt utsatt for å kunne bli tatt av hønsehauk (som er dagaktiv synsjeger).

Roar Solheim (15.09.2017)


#Økologi og atferd

MÅKENE

Hvorfor står måkene heller å tramper på gresset for å få frem mark under bakken , mens i regnvær når markene kommer opp av seg selv og ligger åpent på bakken er det ingen måker å se ?

I. (15.09.2017)

Tja. Godt spørsmål, men ikke et som det er innlysende å finne et svar på, dessverre.

Roar Solheim (15.09.2017)


#Økologi og atferd

Svanen

Hva er svanens paringssang?

F.K. (15.09.2017)

De har ikke noen parringssang, siden de er forholdsvis lydløse.

Roar Solheim (15.09.2017)


#Økologi og atferd

Spiser fugler eikenøtter?

Hei.
Vi har et eiketre i hagen. I år er det masse nøtter, og under treet ligger det nå en mengde grønne skall/knekte nøtter. Kjernene er borte. Jeg har ikke kunnet observere fugler i aksjon men noen må det være som forsyner seg så godt av nøttene. Noen idé om hvem det kan være?

A.B. (15.09.2017)

Både nøtteskriker og nøttekråker tar eikenøtter.

Roar Solheim (15.09.2017)


#Økologi og atferd

Parringsrituale

Hei kan du fottelle meg litt om uglers parringsrituale. Hvordan de oppførerer seg, hvordan det foregår, hvilken tid på året, hvor lang tid det tar osv?

M. (14.09.2017)

Dette er et så omfattende spørsmål at det ikke kan besvares her. I slike tilfeller må du selv lete på nettet etter lengre tekster om ugler, og lese om dette selv.

Roar Solheim (15.09.2017)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

Hvorfor må det være dagslys når man slipper løs lundefulg unger?

N.N (11.09.2017)

Kan dessverre ikke gi deg noe svar på dette spørsmålet - det må sjøfuglforskere se på.

Roar Solheim (11.09.2017)


#Økologi og atferd

Toppmeis

Hvor er toppmeisen på vinteren?

L.S.M. (11.09.2017)

Toppmeisen er en stasjonær meis som du finner i barskog, ofte i ren furuskog.

Roar Solheim (11.09.2017)


#Økologi og atferd

Ruging linerle

Har linerla eitt el fleire kull om sommaren?

T.K.B. (09.09.2017)

De har nok vanligvis bare ett kull, men det kan tenkes at noen kan ha to kull. Vintererlene, som kommer veldig tidlig (allerede i mars), har ofte to kull.

Roar Solheim (09.09.2017)


#Økologi og atferd

Kråken

Hei
Siden ca. midtsommer til dd har jeg vært plaget av kråker som flyr inn i vinduer på boligen min. Det er mange kråker samlet og som lager mye støy. Noen flyr inn i vindu gjentatte ganger uten at det ser ut til at de skader seg (men det har vært blod på vindusruter). Noen sitter utenfor vinduet og banker hardt på ruten gjentatte ganger. Jeg dekker til vinduene på innsiden, men det hjelper lite. Jeg forstår ikke hva som skjer og hvorfor krokene gjør dette. Kan du hjelpe meg til å forstå og evt hva jeg kan gjøre. Er veldig glad i kråker, men nå er det ikke trivelig lenger. Mvh Liv

L.B. (09.09.2017)

Beklager, det er ikke noen god grunn til at kråkene skal holde på med slik oppførsel over lengre tid. Det eneste som kan hjel+e, er å forsøke å dekke til vinduet med ett eller annet PÅ UTSIDEN for en periode.

Roar Solheim (09.09.2017)


#Økologi og atferd

spurveugle

Hekker spurveuglene der de oppholder seg om vintern?

R.B. (07.09.2017)

Det KAN de gjøre, men de kan også trekke vekk fra vinteroppholdsstedene.

Roar Solheim (07.09.2017)


#Økologi og atferd

Spurveugle

Hvorfor synger spurveuglene nå på høsten?

A.H. (05.09.2017)

De etablerer vinterterritorier hvor de også har lager av byttedyr inne i hule trær eller fuglekasser. Derfor synger de og markerer områdene sine. De kan være ganske aggressive mot artsfrender også nå på høsten.

Roar Solheim (05.09.2017)


#Økologi og atferd

Egg i september?

Hei! Er det noen fugler som legger egg så sent i sesongen? I går - 2 september - fant jeg et eggeskall på plenen. Det så ut som toppen var 'kakket av' og jeg fant begge bitene. Egget var hvitt og hadde samme form som hønseegg, men mindre. Jeg vil anslå at det var ca 3-4 cm langt. Hva slags egg kan det ha vært?

N.N (03.09.2017)

Ja, ringduer kan hekke veldig sent. Det kan også byduer gjøre.

Roar Solheim (03.09.2017)


#Økologi og atferd

Norges treigeste fugl.

Hei!
Jeg fikk følgende spørsmål fra datteren min på syv år, etter at hun hadde forsikret seg om at jeg kunne noe om fugler: "Hvilken er Norges treigeste fugl?". Dette hadde jeg litt problemer med å svare på. Hun presiserte at det gjaldt flyvedyktige fugler. Det nærmeste jeg kom et svar, var at det kanskje måtte være en liten fugl. Dette er kanskje ikke så godt kartlagt, men har dere peiling på fasiten?

D.M.K. (01.09.2017)

Det spørs om hun med "treigeste" egentlig mener "hvilken art flyr mest langsomt"? Det vet jeg dessverre ikke noe svar på. Vanligvis er bøker opptatt av hvilke arter som er raskest, men de som flyr mest langsomt er aldri listet opp.

Roar Solheim (03.09.2017)

««første 2 683 - 2 732 av 6 853 siste»»