Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 2 759 til 2 808 av totalt 6 879 spørsmål


#Økologi og atferd

Slagugle

Trekker slagugla om høsten?

G. (01.09.2017)

Slaguglene er ikke trekkfugler. Voksne er hovedsakelig stasjonære i sine territorier når de først har valgt seg et leveområde. Ungfuglene sprer seg ut fra sine oppvekstområder om høsten, fra midten av september og utover, så dette er de viktigste flyttebevegelsene en kan finne hos slagugle. De flytter seg sjeldent mer enn opp mot 10-12 mil unna klekkestedet.

Roar Solheim (01.09.2017)


#Økologi og atferd

Fiskeørn

Er hubroen en av de største trusselene til fiskeørna?
Tenker spesielt på fiskeørn-ungene som ligger ubeskyttet i reirskåla!
Vi fant 3 unger under reirtreet uten hode....

O.N.K. (30.08.2017)

Både hubro og faktisk også hønsehauk kan ta fiskeørn, kanskje kan kongeørn prøve seg på dette også, uten at jeg har sett dette dokumentert. Hvis dere har funnet fiskeørnunger uten hode, tyder det mer på kanskje at en mår har vært på ferde, enn at en annen rovfugl eller ugle skal stå bak - de ville ha tatt med seg hele skrotten av byttet.

Roar Solheim (30.08.2017)


#Økologi og atferd

Skade på fuglekasse

Bilde vedlagt spørsmålet

På hytta vår i Vossefjellet, ca 600 moh satte vi opp to fuglekasser i vår. Kassene hadde ulike hull, for å få ulik fugel. Ø=5cm og Ø=2,7cm. Det var ikke så ofte vi var på fjellet, og fikk fulgt opp aktiviteten, men i begge kassene så var det stor aktivitet av granmeis.
Da vi kom opp i slutten av august var aktiviteten over og vi trodde alt hadde gått godt, men slik var det ikke.
Kasse med ø-2,7
Her var det laget et hull i bunn, litt større enn inngangshullet. Materialet i bunn er ca 2 cm tykt. Inni var det rester etter reir, men ingen unger eller egg.
Kasse med ø-5
Inni kassen var det to døde unger som så ferdigutviklet ut, og ett helt egg ca 1,2cm x 1.7cm

Vet dere hvem som lager slike hull i bunnen av kassene ?

G.T. (29.08.2017)

Ja. Her har nok flaggspetten vært på ferde, og den kan ha forsynt deg med egg eller unger. Flaggspetten er ganske "rå" til å hakke seg inn i reiret til andre hullrugere for å spise egg eller unger (den er kjøtt- og fettspisende når den kan). Har sett eksempler hvor vi til og mistenker at flaggspett har hakket seg inn og plyndret reir av både tretåspett og gråspett også!

Roar Solheim (29.08.2017)


#Økologi og atferd

Ringdue bygger (på) reir i dag 23 august

Hei, et ringduepar bygger aktivt reir i dag. Lavt bjørketre ved siden av en hytte, Viksdjorden i Larvik, Vestfold. De bygger på et tidligere reir der de(?) har hekket tidligere i sommer. Dette er vel alt for seint - også for kull nummer to? Hva kan årsaken til denne forvirringen være? Trodde det var lyset og ikke den plutselige varmen som styrte bygginga?

S.B. (23.08.2017)

Nei. Duene kan ha flere kull i løpet av sommeren, og sette i gang så sent som nå. De er ganske eksepsjonelle!

Roar Solheim (23.08.2017)


#Økologi og atferd

Måkeunger

Hei
Vi har 2 måkeunger på taket som går og skriker, betyr dette at de er forlatt av foreldrene. Dette er i Oslo og det er et stykke til sjøen. Den ene datt ned i et atrium og måtte å hjelp for å komme opp på taket igjen.

N.N (22.08.2017)

Ungmåker tigger mat av foreldrene fremdeles, lenge etter at de har blitt flyvedyktige, så dette er nok ganske vanlig.

Roar Solheim (22.08.2017)


#Økologi og atferd

Bruk av fuglekasser etter endt hekking

Observerte i dag en flaggspett som krabbet inn i familiens stærkasse. Kassa er allerede tømt for sesongens reirmateriale, så noe spiselig var det nok ikke å finne. Den ble værende der inne så lenge jeg stod å kikket på, ca 5 minutter. Noen forklaring til denne adferden?

T.C.M. (20.08.2017)

Flere av spetteartene overnatter inne i fuglekasser, så den kan ha sjekket ut kassa som sovested.

Roar Solheim (21.08.2017)


#Økologi og atferd

Måkeunger. ..fryser? Sulten?

Falt ut av redet. Vet ikke hvor det er(redet). Naboene satt den i en kasse på pipen. Har bare en foreldre. Men det pøser ned....Ikke noe sted å søke ly. Vil den overleve. Gir moren/ faren den mat og drikke? Eller må vi ta den ned igjen. Ene foreldre er der i nærheten.sett hun/han fly bort til den 2 ganger i dag.

N.N (18.08.2017)

Dersom voksenfuglen er der, bør måkeungen få være mest mulig i fred. Vanligvis legger foreldrefuglene seg på ungene for å beskytte mot regn.

Roar Solheim (20.08.2017)


#Økologi og atferd

Liker hønsehauk rådyrkjøtt?

T. (17.08.2017)

Hvis den får servert et rådyrkadaver, så kan den nok gjerne spise det.

Roar Solheim (20.08.2017)


#Økologi og atferd

Gåsa prater mye når de trekker i V form

Hei der, når jeg ser gåsa som trekker så høres det ut som de har fest mange ganger, de snakker utrolig mye, lurer på om noen har forsket på det? Hva snakker de om?

T.F. (19.08.2017)

De kakler nok for å holde kontakten med hverandre mens de flyr. Vi har ingen mulighet til å vite om de formidler andre meldinger enn det.

Roar Solheim (20.08.2017)


#Økologi og atferd

Duer i veikanten

Jeg hadde en tur langs riksvei 22 i dag. Ved 12 tiden i formiddag kjørte jeg fra Fetsund til Mysen, og ved 18:00 på vei tilbake. Begge veier ble jeg overrasket over å se skogsduer trippe like i veikanten uten å flytte nevneverdig på seg da bilen min passerte. De satt ikke i flokk. Enten en og en eller i par. Det var over en strekning på ca 3 kilometer. Det virket rett og slett merkelig at duene hadde en slik uvant oppførsel, og at di ikke virket skrent av bilen som passerte helt inntil. Kun to duer fløy opp da bilen var under en halv meter i fra dem. Hva kan dette skyldes? Jeg så ikke noe annet enn vanlig gress på veiskulderen. Derfor får jeg det ikke helt å stemme om de fant noe spesielt å spise.

J.S. (19.08.2017)

Den KAN hende at en bil med korn har kjørt forbi, og at det har drysset korn langs veien. Det er ringduer det dreier seg om (feilaktig ofte kalt skogsduer, til forveksling med skogdue som er en annen art).

Roar Solheim (20.08.2017)


#Økologi og atferd

Kråke og skjærer som vennener

Kan kråker og skjærer være venner?
I hagen bor det et skjærepar i et høyt bjørketre. De har rede der og har fått mange kull med unger i løpet at de siste 5 år. En kråke som alltid er alene, har begynt å komme til hagen. Den får sitte i samme tre som skjærene uten at de blir sinte. Det ser rett og slett ut til at kråka 'henger' med skjærene.

L.J. (20.08.2017)

Dette er nok ganske uvanlig, men det kan hende at skjærene klarer å se på oppførselen til kråka at den ikke er ute etter å ta noen av ungene, og derfor aksepterer at den er der.

Roar Solheim (20.08.2017)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

Hei. Jeg har ett spørsmål. Har oppdaget att det er ett flertall med skjærer i Østfold som har mistet en del fjær på hode. Hva kommer det utav? Er det en sykdom de har.

N.N (16.08.2017)

Nei. Det er bare årets fjærskifte/fjærfelling/myting som foregår, og da kan mange fugler se litt pjuskete ut før alle fjærene er skiftet.

Roar Solheim (16.08.2017)


#Økologi og atferd

Måker

Hvor mange kull kan ein måke få i året?

N.N (13.08.2017)

De har bare ett kull.

Roar Solheim (13.08.2017)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

Hva spiser beby Fugeler

A. (13.08.2017)

Det finnes det like mange svar på som det er fuglearter!

Roar Solheim (13.08.2017)


#Økologi og atferd

Svaner

Når ungene blir voksne jager foreldrene dem vekk?

N.N (13.08.2017)

Varierer nok fra art til art. I de fleste tilfellene er det nok ungfuglene som selv begynner å trekke vekk.

Roar Solheim (13.08.2017)


#Økologi og atferd

Ugler

Hvorfor har ugler så lite nebb?

N.N (12.08.2017)

Det har de faktisk IKKE, men nebbet ser lite ut fordi børstefjærene på hver side av nebbet skjuler så mye av det. Prøv å søke på nettet om kranier og ugler, og se om du finner bilde av et uglekranie - da vil dusse at et uglenebb ikke er mindre i forhold til hodet enn nebbet hos f. eks. en spurvehauk eller hønsehauk.

Roar Solheim (13.08.2017)


#Økologi og atferd

Sover fugler

Sover fugler? Hvordan sover de og hvor sover de?

N.N (10.08.2017)

Ja - alle virveldyr sover, men hvordan og hvor lenge varierer sterkt fra art til art. Fugler sover når de står på bakken, i trær eller når de ligger på reir, men de fleste fugler sover bare korte perioder av gangen før de gløtter på ett øye for å se seg omkring etter rovfugler og rovpattedyr.

Roar Solheim (12.08.2017)


#Økologi og atferd

Gråmåke og Svartbak som spiser krøkebær

Hei!
Har observert både gråmåke og svartbak som spår rundt i krøkebærlyngen og helt tydelig spiser krøkebær. Vet man hvorfor de gjør det?

B.K. (10.08.2017)

Bær spises fordi de inneholder mye sukker. og det er nok grunnen til at også måker kan spise slike bær.

Roar Solheim (12.08.2017)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

spiser måkene albueskjell?

N.N (07.08.2017)

Det vet jeg dessverre ikke. Tviler på at de kan klare å løsne dem fra underlaget, men dersom de får tilgang til et løsnet skjell, er det gode muligheter for at en måke ville spise innholdet.

Roar Solheim (07.08.2017)


#Økologi og atferd

Enslig grågås

Hei vi har ei enslig grågås som gresser her i Leikvik i Tjeldsundet og oppholdsstedet er under bilene . Den fotfølger oss og vi syns det er morsomt. Spørsmålet er hva skjedd med ho /han og hvordan vil den klare seg ? Er det noe vi kan gjøre ?

N.N (06.08.2017)

Ikke mulig å si hva som får denne fuglen til å oppføre seg slik, men det er ikke noen grunn til å foreta seg noe spesielt.

Roar Solheim (06.08.2017)


#Økologi og atferd

Svaner

En svanefar er blitt fjernet og drept av mennesker.
Svanemor er igjen med 3 barn. Vet de er monogame....og kan dø av sorg.
Har hørt at det er veldig viktig at hun får se sin avdøde mann. Nå leter hun etter ham.
Vet du noe om det? Og har du evt.en link?

A. (05.08.2017)

Har dessverre ingen nettsider du kan lete etter informasjon på. Svaneungene var ganske store nå, og de klarer seg ganske sikkert selv om hannen er død. Hunnen finner trolig en ny make i løpet av vinteren. Det er ofte harde kamper mellom knoppsvanehanner om å ta over et territorium, så her dukker nok ganske sikkert en ny hann opp for å overta. Knoppsvanehannene kan sloss til en dør for å prøve å overta et territorium!

Roar Solheim (05.08.2017)


#Økologi og atferd

Svaler

Når klekkes det 2. kullet til svalene?

N.N (04.08.2017)

Det har jeg dessverre ikke noen tidsangivelse for, men antar at i Sør-Norge kan det dreie seg om i overgangen juli-august.

Roar Solheim (04.08.2017)


#Økologi og atferd

Bruker småfuglene redet etter at ungene har fløyet ut?

N.N (04.08.2017)

Nei, det gjør de som regel ikke, men f. eks. låvesvaleunger kan lande på reiret noen dager etter at de har begynt å fly. Reirene blir ikke brukt opp igjen hos de fleste spurvefugler. Det kan hende at låvesvaler og taksvaler kan legge kull nr 2 i samme reir, men dette er jeg usikker på.

Roar Solheim (04.08.2017)


#Økologi og atferd

Tjeld

Trodde tjelden var skikkelige rivaler kom til hytta der vi i mange år har hatt ett tjeldpar og for første gang opplevd å se 9 voksne tjeld som sitter samlet hvorfor gjør de det?

I.W. (03.08.2017)

Utenom hekketiden kan tjeldene opptre i små flokker. Dette er kanskje fugler som er ferdige med hekkesesongen. Kanskje har hekkingen gått galt slik at de er tidlig klare for å trekke.

Roar Solheim (04.08.2017)


#Økologi og atferd

har svaner ører?

jeg lurer om har svaner øre? kan de hører?

N.N (03.08.2017)

Alle fugler har ører og hører meget godt. Det er grunnen til at de også lager mye lyd.

Roar Solheim (03.08.2017)


#Økologi og atferd

Fugler flyr i sirkler

Hei! Jeg er nå i Malta, og har sett en "flokk" med fugler fly rundt og rundt en bygning. Dette har jeg sett to ganger nå, og begynner å lure på hva det kan være. Har sett de flyr i rundt 20 min, før vi ikke hadde tid til å se på de mer.
Jeg vet ikke hva slags fugl det er, men lurer på hvorfor de gjør det.

W. (01.08.2017)

Det er faktisk ganske vesentlig å vite hva slags fugleart dette er for å kunne vurdere hva som kan være årsaken til oppførselen.

Roar Solheim (01.08.2017)


#Økologi og atferd

Dueunge i balkongen

Hei!

En dua hadde legget 2 egg i vår blomsterpotte i balkongen. Det ene egget har klekket og fuglen serr ut til å vokse fått mye fjær, dt andre egget klekket aldri. Men nå i det siste ser jeg to andre duer usikker på om den ene er moren som driver å drar i dueungen og den begynner å pipe noe voldsomt, den er ikke fullt voksen enda eller klar til å fly ser det ut som alikevel kommer de tilbake hver dag å prøver å dra i fugleungen, hva er grunn til dette, ser ut som fugleungen ikke liker det og jeg pleier skremme bort disse to duene.

L. (31.07.2017)

Vet dessverre ikke hva som kan være grunnen til denne noe uvanlige oppførselen, men det høres ikke helt normalt ut. Duer pleier ikke å forsøke å dra ungene sine rundt omkring...

Roar Solheim (31.07.2017)


#Økologi og atferd

Måker

Drikker måker saltvann?

E. (31.07.2017)

Det vet jeg ikke, men antar at de kan gjøre det.

Roar Solheim (31.07.2017)


#Økologi og atferd

Kv fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

På tur 29.7: denne kom dalande /blei mista frå oven. 3-4 vandrefalkar kom ståkande ilag og denne fall ned i nærleiken av oss. Kan ein vandrefalk ha greidd å flyga med denne i klørne? Neste dag låg han på same staden,men litt bespist i nakken. Dette skjedde mellom Brekkesluser og Stensbrua langs Haldenkanalen. Næraste eg kom i fugleboka var at dette kan vera ein svartbakungfugl, men svært usikker. Kan du hjelpa? Mvh Reidar Å.Strøm

R.Å.S. (31.07.2017)

Dette er nok heller en ung gråmåke. En vandrefalk hunn kan nok lette med en slik men det er litt i tyngste laget. Kanskje derfor en av falkene mistet den.

Roar Solheim (31.07.2017)


#Økologi og atferd

Svaler

Siste tre dagene har vi hatt svermer med svaler her. Ikke svalereir i nærheten som vi vet. Hva kan være årsaken?

M. (31.07.2017)

Sannsynligvis er det insekter der der jakter på. Svermende maur kan være en mulighet.

Roar Solheim (31.07.2017)


#Økologi og atferd

Rar fugel

En vanlig dag jeg så på TV hørte jeg noe banking i ruta.Det var en blåmeis som brøvde å fly in vindue selvom det var luket. En dag senere hakket den på håndtaket på terrassedøren. Ville den hå mat? Men den drev også det samme på bil vindue!!

N.N (29.07.2017)

Hakking mot vindu KAN også ha sammenheng med at en fugl ser sitt eget speilbilde og forsøker å jage bort en rival. Men spesielt meiser kan lære at mat henger sammen med mennesker, og dermed banke på vinduer hvis en fuglemater er tom.

Roar Solheim (29.07.2017)


#Økologi og atferd

terneangrep

klorer terna eller hugger den med nebbet når den angriper

J.K.J. (28.07.2017)

Artig spørsmål - det vet jeg ganske enkelt ikke svaret på, men jeg vil anta at den hakker med nebbet, siden føttene på en terne er forholdsvis små og spinkle.

Roar Solheim (28.07.2017)


#Økologi og atferd

Tidlig gåsetrekk sydover ?

Har observert mange store og små grågåstrekk mange flere og tidligere enn tidligere somre .. Er dette tegn på tidlig og kald høst ?

K.R. (27.07.2017)

Nei, det reflekterer mer hvor tidlig grågåsungene er flyvedyktige, og hvor tidlig det er åpnet for jakt. Jakttiden er flyttet stadig tidligere mange steder, fordi det er konflikter mellom beitende gjess og bøndenes grasdyrking.

Roar Solheim (27.07.2017)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

Hva betyr det at måsene kl 24 flyr i flokk fram og tilbake i stor fart. mye lyd!

K.K.Y. (27.07.2017)

Det vet jeg ikke! Det er ikke alltid like enkelt å finne en forklaring på hvorfor fugler gjør ulike ting.

Roar Solheim (27.07.2017)


#Økologi og atferd

Fuglemat

Jeg lurer på hva de frøetende fuglene spiser på våren og forsommeren, før det blir frø på årets planter?

O.A.B. (24.07.2017)

Frøspisende fugler kan spise mange ulike typer frø, og det hender de finner frø på planter hvor frøene har hengt fra året før. Men alle frøspisere spiser også insekter og småkryp, og de kan også spise annen form for vegetasjon. Dompap spiser for eksempel knopper på løvtrær om våren, noe som kan skape problemer for fruktdyrkere enkelte år.

Roar Solheim (24.07.2017)


#Økologi og atferd

fugleunger

Det er et reir på skolen min som har nyklekte unger. Jeg og noen andre har fulgt med på disse fugleungene. To dager senere kom vi og det var ingen fugleunger i rede og moren fløy rund og var liv redd. Dette har skjedd før. da har noen puttet en stein oppi et rede, derfor følger vi litt ekstra med på andre reder.
Hva kan ha skjedd med fugleungene?

T. (24.07.2017)

Det er ikke mulig å kunne si hva som kan ha skjedd. Bl.a. avhenger det av hvor store ungene var -de kan ha hoppet ut og spredt seg omkring, og da varsler de voksne kraftig hvis dere går i nærheten.

Roar Solheim (24.07.2017)


#Økologi og atferd

Overlagt drap?

Tidligere i sommer samlet det seg en kråkegjeng utenfor hos meg hver morgen. En av dem kaller jeg bilalarmkråka. Denne skarrer ikke på kra'inga og har korte raske støt. Var ikke bare morro når de spilte opp hver morgen i 5 tiden for å kalle på hverandre. Jeg tror de var ca. 5 stk. Nå er det et skjærereir i grana rett utenfor vinduet mitt i 3. Etage. Jeg har hatt moro av å følge litt med på parets bestrebelser. En morgen ble det fullstendig pandemonium utenfor. Det hørtes ut som om ragnarok hadde kommet til nabolaget da både kråker og skjærer laget et voldsomt spetakkel. Jeg brukte vel 10 sekunder på å komme meg til vinduet. Da satt 2-3 kråker på greinene rundt skjærereiret og skjærene hoppet lett hysteriske rundt dem. Jeg så ikke mer for opptrinnet var over allerede da. Men etter at dette skjedde har ikke kråkegjengen samlet seg utenfor her lenger og det har vært helt dødt i skjærereiret. Jeg er overbevist om at kråkene planla dette over flere dager og slo så til og tok ungene.

N.N (22.07.2017)

Både kråker og skjærer spiser andre fuglers unger (skjærer prøver ofte å snappe stærunger i reiråpningen), og kråkene raider ofte trostereir på jakt etter egg eller unger. De prøver også å ta skjæreunger, så her er det nok det som har skjedd - kråkene fikk frokost og skjærene mistet årets ungekull.

Roar Solheim (22.07.2017)


#Økologi og atferd

Fugl krasjet i vindu å brakk av stjerten

Vil den vokse ut igjen? Fuglen har det ellers bra ser det ut til. Etter noen timer da.

N.N (21.07.2017)

JA. Fuglene feller stjertfjærene hvert år, så hvis de faller av litt utenom normal tid, vil de ganske snart starte å vokse ut igjen.

Roar Solheim (21.07.2017)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

Når en av parene dør finner den nålevende finne seg ny make ?

N.N (20.07.2017)

Som regel gjør alle fugler det.

Roar Solheim (20.07.2017)


#Økologi og atferd

Forlater ikke sin døde venn

En måke forlater ikke sin døde venn. Sittet ved siden av den i to døgn nå. Hva gjør jeg? Kan jeg gjøre noe? :(

I. (19.07.2017)

Du skal eller trenger ikke å gjøre noen ting - la måkene være for seg selv, og bare observer hva som skjer.

Roar Solheim (20.07.2017)


#Økologi og atferd

Reir til Laksand

Hei. En Laksand har i vår/sommer ruget på 9 egg under en busk ved verandaen her vi bor. Den har vært utrolig "fast" på reiret og selv en plenklipper ca. en 1/2 meter fra har den tålt. I dag tidlig var fuglen og 8 av eggene borte. Det 9. som lå igjen var mye "stroppen". Jeg lurer på om de andre eggene kan være klekket eller tatt av dyr (Mink-oter-rev). Ville rester etter eggeskall ligge igjen etter klekkingen, eller blir det fjernet av Laksand? Takker for svar.

H.S. (16.07.2017)

Dette høres mer ut som siland (laksand er en hulruger som helst hekker i svartspetthull eller fuglekasser). Endene fjerner ikke eggeskall fra reiret når ungene klekkes, men skallene blir gjerne knust til små eggeskallbiter som ligger innblandet i det øvrige reirmaterialet (dunene som ofte ligger igjen etter en andehekking). Enkeltegg kan ligge igjen uklekt. Dersom reiret hadde blitt tatt av pattedyr, ville trolig ALLE eggene ha vært borte, så dette høres mest ut som naturlig klekking.

Roar Solheim (16.07.2017)


#Økologi og atferd

Konoppsvane - animalsk føde?

Hei. I vår fuglebok står det at knoppsvanen utelukkende lever av vegetabilsk føde. Men når vi legger rekeskall i fjæra for å fore måkene, kommer en eller to knoppsvaner og ETER av skallet. Er det normalt?

H.C. (15.07.2017)

Det kan jeg dessverre ikke svare på, for sant og si er det nok temmelig sjeldent at knoppsvanene får sjansen til å teste ut rekeskall som for? Men når det er sagt så er det mange fugler som primært spiser vegetasjon men som også kan spise animalsk føde, så det er ikke så overraskende.

Roar Solheim (15.07.2017)


#Økologi og atferd

Kan måker dø av krydder

Spiste noe sterk mat forleden og mistet noe på bakken, en måke kom da og spiste dette. Kan den dø av dette? Det er ganske sterk chilli i denne måten.

G.K. (15.07.2017)

Selv om man generelt ikke skal gi krydret mat til fugler, tror jeg ikke måkene tar skade av at de spiste disse matrestene som du beskriver. Måker er altetere, og kan takle veldig mye som vi mennesker nok ville ha blitt skikkelig syke av å få ned i magen.

Roar Solheim (15.07.2017)


#Økologi og atferd

Havørn og måker

Når vi er på hytta vår på Ertvågøya ser vi ofte havørn. Det jeg lurer på er hvorfor måkene jager havørnen hele året og ikke bare når den har egg/unger i reiret? Vi skjønner heller ikke hvorfor den ikke går til motangrep.

J.V. (15.07.2017)

Havørn kan fange og spise måker, og den er således en potensiell trussel mot måkene hele året. Derfor mobber de og forsøker å jage vekk ørna. De fleste rovfugler må ha overraskelsesmomentet på sin side for å lykkes under en jakt, og når fugler allerede har oppdaget rovfuglen og mobber den, har de mindre sjanse til å lykkes med et jaktforsøk. Derfor ser du sjelden at ørna "tar igjen", annet enn at den kan snu seg på ryggen i lufta og vise fram klørne.

Roar Solheim (15.07.2017)


#Økologi og atferd

grå spurv

Vi har et spurvepar som har lagd rede under taksteinene på karnappet vårt. De flyr fortsatt inn og ut med mat til ungene og nå har vi kommet til 14.juli. Er dette normalt? Jeg er redd ungene kanskje ikke finner veien ut.

W.H. (14.07.2017)

Dersom de voksne finner veien INN, finner alltids ungene veien ut. Gråspurv kan ha flere kull, også senere enn dette.

Roar Solheim (14.07.2017)


#Økologi og atferd

Uglelokking

Når tid på høsten er best og lokke på ugler og prøve og ta bilde av dem?

T.K. (14.07.2017)

Ugler kan du lokke på hele høsten, men mange har en topp i ropeaktivitet i september-oktober. Dette henger sammen med at årets ungfugler da begynner å fly omkring og lete etter områder hvor de kan slå seg ned, og de stedfaste, eldre uglene roper og sier i fra at området hvor de holder til, er opptatt.

Roar Solheim (14.07.2017)


#Økologi og atferd

Måker

Kan måker ha innbildt svangerskap? Vi har et måkepar i Hagen for andre år på rad. Ligger på et enkelt rede men ingen egg. Det samme paret i år. Har flyttet fra et rede til et annet siste uke. Ser ikke egg i år heller. Randi Voll ,Thaulowkaia 6.

N.N (07.07.2017)

Kjenner ikke til at måker ruger dersom de ikke har lagt egg. Men fugl kan ruge lenger enn vanlig rugetid dersom eggene ikke klekkes (når de er ubefruktet).

Roar Solheim (13.07.2017)


#Økologi og atferd

Spiser måker snegler?

Hei.
Vi har et ekstremt fuktig jorde som nabo og der holder sneglene til. Det er så ekstremt at jeg kan plukke 500 snegler hver eneste kveld før ryggen blir helt gåen.
I det siste har det samlet seg store flokker med måker på dette jordet på kveldene, og de spiser som bare det. Usikker om det er mark eller snegler. Spiser måker snegler?

R. (08.07.2017)

Det vet jeg dessverre ikke. Prøv å bruke kikkert å se etter. Mistenker at de ikke gjør det, men man kan alltid få seg en overraskelse.

Roar Solheim (13.07.2017)


#Økologi og atferd

aggresive måker

hei
bor midt i oslo og har egen takterasse på 6o kvm har ikke registrert at måker har tilhold her og ingen måkeskit
det er en hel del måker rundt omkring i luft og på tak går ofte mange dager mellom hver gang at jeg er på takterassen
nå har en måke (er vel to) som ser ut til mest å sitte på taket av nabohuset begynt å "angripe" og skrike når jeg er på takterassen..tenkte først at de kunne ha reir her men har sjekket mulige og umulige plasser uten å kunne finne noe har heller ikke sett at de aktuelle måker noen gang har landet på terassen eller nært ( på terasse hos naboen) så synes dette er veldig merkelig
hva kan årsaken være?

N.N (11.07.2017)

Selv om du ikke klarer å se selve reiret, så er det nok sannsynlig at de har unge(r) i nærheten. Ellers er det ingen grunn til at de skal oppføre seg aggressivt.

Roar Solheim (13.07.2017)


#Økologi og atferd

Stor kråkefllokk

Hei! Har fulgt med på en stor samling kråker (80-100 stk.), som i et par timer nå har "pendlet" mellom den samme høyspentmasten og det samme treet. De støyer i luften, men er stille når de sitter.
Husker å ha sett store flokker på høsten/ vinteren, men ikke midt i juli? Er det bare tilfeldig?

A. (11.07.2017)

Ja, det tror jeg. Kan i alle fall ikke gi deg noen forklaring på din observasjon.

Roar Solheim (13.07.2017)

««første 2 759 - 2 808 av 6 879 siste»»