Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 7 540 til 7 589 av totalt 12 940 spørsmål


#Diverse

Bør jeg avlive min undulat?

Jeg har hatt min undulat veldig lenge nå, og nå som jeg begynner det nye skoleåret starter vil jeg ikke lenger ha tid til å passe på/gi undulaten min den oppmerksomhet den trenger. Jeg vil ikke at den skal sitte inne i et stilt hus nesten hele dagen med tanke på at jeg har kontor i et annet rom enn det undulaten er i.

N.N (04.08.2016)

Undulater må du søke råd hos burfuglfolk om.

Roar Solheim (04.08.2016)


#Diverse

er det lov å slå ned reiret

Hi, jeg jobber på en firma. Og vi har to ung fugler - svelge på firma, og sjeffen min vil slå ned reiret. Jeg tror at det er ikke lov å gjøre det før de unge fugler er bort

Takk for svar

D.D. (03.08.2016)

Nei, jeg tror nok fugleungene må få lov til å forlate reiret først.

Roar Solheim (03.08.2016)


#Diverse

Ender

Hva spiser ender?

E. (03.08.2016)

Det kommer asn på hvilken andeart det er snakk om. Hvis du er ute etter mat for tamender, må du spørre tamfuglholdere.

Roar Solheim (03.08.2016)


#Diverse

Høne og hane

Hvordan ser man forskjell på biorama høner/ haner når de er 2 uker gamle?

N.N (03.08.2016)

Det må du spørre hønseholdere om.

Roar Solheim (03.08.2016)


#Diverse

Artsbestemt en larve

Bilde vedlagt spørsmålet

I Steinberg barnehage har vi funnet en larve og lurer på hva slags insekt den blir til?

N.I.B. (03.08.2016)

"Piggen" på bakparten av larven sier at dette er en tusmørkesvermerlarve. Denne larven blir til en furusvermer.

Roar Solheim (03.08.2016)


#Diverse

Dueskitt

Kom til vår leilighet i Åre Sverige og fant store mengder dueskitt på verandaen,samt 4 duer som fløy til og fra. Det så ut som to voksne og to store flyvedyktige kyllinger. Ved nærmere undersøkelse viste det seg at det var et reir under takoverhenget på verandaen med to små kyllinger i. Vanskelig å si hvor gamle de er,men de har både dun og fjær. Vi ønsker å fjerne reiret da vi ikke kan benytte verandaen. Finnes det en grei måte å fjerne reiret på? Det er sannsynligvis skogsduer.

K.F. (01.08.2016)

Når dueungene har forlatt reiret, kmå dere stenge av slik at duene ikke kan komme til å bygge eller hekke på stedet flere ganger. Noen av skadedyrfirmaene kan kanskje ha utstyr som kan holde duer unna (oppstiggende piggbørster mm).

Roar Solheim (02.08.2016)


#Diverse

Måsunge

Har en måseunge som har gått her i borettslaget i over en måned. Blir ofte jaget da den gjør i fra seg overalt, når er den flygedyktig ? Ser ikke ut som mora bryr seg med å mate den lenger

A. (01.08.2016)

De voksne mater den nok fremdeles, selv om du ikke ser dette. Måkeunger skal være flyvedyktige etter omkring 1 måned.

Roar Solheim (01.08.2016)


#Diverse

Måkeunger i atirum på skolen

Hei, det er 8 måkeunger som er i atriet (firkantet uteområde i midten av skolebygget) Disse ser ut til å kunne fly, men ikke høyt nok til at de kommer seg ut av atriet, (ca 10 meter høyt) de flyr kun ca 1 meter opp. Noen av disse ungene blir hakket i hodet av voksne måker, uten at vi skjønner hvorfor. Vi tenker på å fore dem, eventuelt prøve å få dem ut av atriet. Kan dere råde oss?

L.H. (01.08.2016)

Det bør kunne gå bra å flytte dem på utsiden av bygningen hvis de er så store at de nå prøver å fly. Ellers bør de klare å fly ut selv i løpet av en ukes tid eller så.

Roar Solheim (01.08.2016)


#Diverse

forlatte sangsvaneunger

Har observert fire sangsvaneunger som har vært uten foreldre en ukes tid. Er dette normal adferd hos svaner, eller må vi regne med at noe har skjedd med foreldrene?

I.H. (01.08.2016)

Dette høres uvanlig ut. Som regel lar ikke svaner ungene være alene, så det spørs om noe kan ha skjedd med de voksne.

Roar Solheim (01.08.2016)


#Diverse

Pjuskete meis

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg har flere ganger observert noe som ser ut til å være en svært pjuskete kjøttmeis på fuglemateren. Det er mange andre kjøttmeiser i samme område, og de fleste ser ut til å være ungfugler fra i år. Dette individet skiller seg ut fra de andre på grunn av den rotete fjærdrakten. Den sitter ofte med vingene ute. Hva kan være grunnen til dette? Bildet er tatt i Stavangerområdet 19. juli.

M. (31.07.2016)

Ikke godt å si, men det er i alle fall en ung fugl fra i sommer, og forhåpentligvis skifter den fjærdrakt i løpet av ettersommer/høst slik at den blir litt mer ordinær.

Roar Solheim (31.07.2016)


#Diverse

Skarv i Ottaelva

Hei. Jeg vil bare melde en observasjon: I dag så jeg en Skarv i Ottaelva ved Otta camping. Har aldri sett en slik fugl i området her før. Det er kanskje et annet sted på nettet for å melde slike observasjoner, men det kjenner jeg ikke til. God sommer!

N.N (31.07.2016)

Storskarv trekker regelmessig over innlandet, og kan mellomlande i Mjøsa, langs de store elvene, og til og med i mindre sjøer og tjern. Ikke noe uventet observasjon, med andre ord.

Roar Solheim (31.07.2016)


#Diverse

Bråker måkene mer enn før?

Hei, jeg bor i et borettslag i Oslo, og har siden midten av juni hatt en svært bråkete måkebande på 5-6 fugler utenfor leiligheten. Tror det er fiskemåke. De skriker høyt og sammenhengende i timesvis i strekk, særlig fra fra soloppgang og utover morgenen, og på kvelden. Jeg har tidligere bodd nærmere sjøen i mange år, og kan aldri huske at måkelydene har vært så "infernalske". I det siste har jeg hørt om flere som opplever at måkene der de bor på ulike steder i Oslo skriker mer enn før. Har det å gjøre med at det blir flere bymåker? Er måkene i "krig" med hverandre, siden det er flere av dem som har slått seg ned på samme sted? Og kan vi håpe på at de flytter seg eller roer seg ned etter at hekkeperioden er over?

I. (31.07.2016)

Måkene skriker nok ikke mer enn før, men den minkende fiskemåkebestanden har i økende grad begynt å hekke på hustak. Da føler de oftere at menneskelig nærvær kan true ungene når de er klekket, og de skriker og varsler om den opplevde faren. De forsøker også ofte å jage vekk mennesker som kommer for nær. Derfor er dette et område som stadig skaper konflikter, og som dessverre heller ikke er enkelt å finne løsninger på.

Roar Solheim (31.07.2016)


#Diverse

Tjeld i innlandet

Hei vi har fått tydeligvis en tjeld familie på taket i brumunddal. er det vanlig at denne arten lever her?

S.R. (28.07.2016)

Tjelden har hekket langs Mjøsa i flere tiår nå, selv om den ikke akkurat er tallrik. Så selv en gjeng på 5 som fløy fløytende over en bensinstasjon på Gjøvik i juni.

Roar Solheim (28.07.2016)


#Diverse

Bekymringsfull situasjon

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei ,den 16 juli går jeg tilfeldigvis forbi et måltrostreir. Da jeg i mange år har vært fulgeentusiast kikker jeg forsiktig i reiret og observerer tre egg. ( avbildet)
Av hensyn til rugingen går jeg ikke nær opp til reiret, men ser daglig (gjennom kikkert) at hun ligger på reiret hver gang jeg kommer forbi.
Den 23.juli kikker jeg igjen innom og da er to av eggene klekket.( bilde 2)
Hun ligger imidlertid hele tiden på reiret og ungene virket apatiske. Jeg observerer i 30 min denne formiddagen og det foregår ingen mating av dem verken av henne eller make.Det
De tre siste dagene observerer jeg at hun hele tiden ligger på reiret.
I går, den 27.juli, sjekker jeg igjen og hun ligger fremdeles på reiret og ungene virker nå i ferd med å dø.
Mitt spørsmål er:
Hvorfor velger "måltrostmor" å fortsette å ligge på reiret når ungene trenger mat?
Er instinktet om å klekke det siste egget sterkere enn å finne mat til de to ungene?
Vil det hjelpe om jeg fjerner det siste egget eller skal jeg bare la naturen gå sin gang?

Mvh Glenn Ernford Lie

L.G.E.L. (27.07.2016)

Disse to ungene har tydelig vokst mye siden de ble klekket. Men de trenger kanskje morens kroppsvarme. Dersom hannen er død, må hunnfuglen både varme ungene og finne mat til dem innimellom varmeperiodene. Det siste egget klekkes nok ikke når de do andre ungene er såvidt store som her. Siden det bare er to unger, bør hun klare å fore dem opp selv om hun er alene.

Roar Solheim (27.07.2016)


#Diverse

Svaner

Hvor kan jeg få fellingstilatelse på svaner som er hissige?
Når vi skal ned på brygga til båten kommer de jævla svanene med unger og skremmer oss opp igjen.
Gamle folk som er dårlig til beins er jo livsfarlig.....

H.W. (27.07.2016)

Dette er et spørsmål for lokal forvaltning. Kommune/viltnemnd.

Roar Solheim (27.07.2016)


#Diverse

Hvordan kan jeg jelpe et eg som ikke kommer seg ut med en gang

R. (26.07.2016)

Forlatte fugleegg skal du ikke gjøre noe med - det har du ikke lov til.

Roar Solheim (26.07.2016)


#Diverse

Gråspurvens utvikling

Hei. Jeg er veldig interessert i gråspurv.
Hvor gammel er den når den utvikler fjærdrakt og hvor lang tid tar det før den er ferdig utviklet? Og hvor gammel er de når de klarer å spise på egenhånd? Hvordan ser man forskjell på hunner og hanner? Hvis jeg skal lage sånn hjemmelaget fuglemat som jeg henger i et tre i hagen (sånn type meisebolle evt), hva er da best å bruke som ingredienser? Tusen takk for svar.

C. (21.07.2016)

Fjær begynner å vokse ut etterhvert når spurvekyllingen er klekket. Den er i redet ca 16-17 døgn, og etter nok en uke er nok fjærene utvokst. Gråspurv spiser gjerne solsikkefrø, samt andre frø og korn. Hos voksne gråspurver er det tydelig forskjell på hann og hunn (se i fuglebøker). men hos den nært beslektede pilfinken er begge kjønn like av utseende.

Roar Solheim (25.07.2016)


#Diverse

Svale

Hei! Jeg har i en del år lurt på følgende:
Hvor lang tid vil det ta ifra svalen begynner å bygge et rede, og til ungene er fløyet slik at det bare er skallrester igjen i redet?
Takk for svar!
Mvh,
Trond Norum.

T.N. (22.07.2016)

Låvesvaler ruger eggene i 11-18 døgn, og ungene er i redet ca 21-22 dager før de flyr ut.

Roar Solheim (25.07.2016)


#Diverse

Duer

Hvor lang tid tar det før duer lærer seg å fly?

A. (25.07.2016)

Fra klekking til flyvedyktig alder går det kanskje omkring 4 uker.

Roar Solheim (25.07.2016)


#Diverse

Nedskyting av fugl for moroskyld!

Hei, jeg har hørt at i Frankrike skytes det ned en fugleart bare for moro skyld, i hopetall, hva heter arten. Hva kan vi gjøre for å stoppe galskapen!

Ø.E. (25.07.2016)

Aner dessverre ikke hvilken art du sikter til, men det er dessverre mye uvettig jakt og skyting som foregår lenger sør i Europa. Italia er beryktet i så måte.

Roar Solheim (25.07.2016)


#Diverse

aminosyrer

hei,
Fugler mangler mitokondriell karbomylsyntetase og andre enymer i urea syklusen, og kan da ikke lage urea. De blir kvitt nitrogen overskudde i form av urinsyre. Jeg lurer på hvilken aminosyre som er essensiel for fugler som ikke-essensiel for mennesker?

H. (24.07.2016)

Dette må du spørre en fysiolog om - det ligger litt utenfor kompetanseområdet for oss som svarer på denne siden.

Roar Solheim (24.07.2016)


#Diverse

Spettmeis med hvit stjert

Hei! Blant alle spettmeisene på foringsautomaten har jeg observert et individ med hvit stjert (oversiden). Er dette vanlig?

K.H. (24.07.2016)

Mistenker at det du ser er de to midtre stjertfjærene, som kanskje er bleket så de ser hvite ut. Men det hender at spurvefugler har enkelte hvite fjær (de tar ikke opp fargestoff under utvekst).

Roar Solheim (24.07.2016)


#Diverse

Hva spiser marihøne

N.N (23.07.2016)

Dette er IKKE et fuglespørsmål, siden marihøner er biller (insekter). Men de spiser bladlus!

Roar Solheim (23.07.2016)


#Diverse

Fugel

Jeg har en Fugel hvor lenge må jeg vente på egge

N.N (23.07.2016)

Et helt meningsløst spørsmål, dessverre, som ikke kan besvares.

Roar Solheim (23.07.2016)


#Diverse

Hvordan unngå dobbeltelling

Ved telling av f.eks. sjøfugl til havs, hvordan har en kontroll på at fugler ikke telles to ganger?

Jobber offshore, og vi har en båt i området som driver og teller bl.a. havhest (Barentshavet).
Disse ser ikke ut til å opptre i flokk, så hvordan vite at en fugl ikke er telt to ganger?

S.E. (19.07.2016)

Det er nok ikke alltid helt lett. Men ofte flyr sjøfugler som havhest i en bestemt retning uten å sirkle fram og tilbake. I slike tilfeller vil det være individer fra en jevn strøm av fugler som man teller.

Roar Solheim (23.07.2016)


#Diverse

Tårnfalkunger

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. I fjor datt det ned en tårnfalkunge fra reiret sitt. Vi foret den i et par dager, og satte den tilbake i treet hvor reiret var. Etter ett døgn klarte den å hoppe opp i til toppen og tilbake i reiret. Moren godtok ungen igjen. Men, for to dager siden så datt det ned en tårnfalkunge igjen. Denne er yngre enn den som datt ned i fjor, da den fortsatt har dun på seg. Nr to kom deisende ned i går, og nr tre i dag. Den siste har dessverre en skade, ser ut som et åpent sår i halsen. Den spiser, men er pjusk. Vi er overrasket over at det er såpass mange som har dettet ned. Hvorfor skjer dette? Kan moren avvise dem, er dette vanlig? De blir foret med kyllingfilet nå. Hva kan vi gjøre?

O.B. (18.07.2016)

Her er det kanskje snakk om en av to mulige årsaker: 1: kvistreiret de hekker i (kråkereir) er såpass dårlig at det er i ferd med å gå i stykker, med resultat at ungene faller ned på bakken, eller 2: hunnfuglen har omkommet slik at ungene sulter og hopper ut av reiret i ren desperasjon. Dersom begge foreldre er til stede, og det går an å komme opp til reiret, kan det være verdt å forsøke å restaurere det og å sette ungene tilbake, spesielt dersom det er andre unger tilbake i reiret (da vil ikke foreldrene ha gitt opp kullet sitt ennå). Er reiret tomt, er det kanskje tvilsomt at foreldrene vil ta til seg ungene igjen (de kan ha oppfattet at de er tapt), og da må ungene fores opp til de blir selvstendige (kanskje 2-4 uker framover). Det er viktig at de får noen hele byttedyr (mus, småfugler etc) med pels og fjær på, og med knokler, slik at de får i seg et bredt spekter av næringsstoffer, og kan lage gulpeboller som de spyr opp.

Roar Solheim (23.07.2016)


#Diverse

Svanefamilie overtar badeplassen vår

Vi har en badeplass nede ved vannet og hvert år prøver svanene å overta den. Vi skulle gjerne delt med de, men de griser ganske mye, så vi vil helst ha de bort. Hva kan vi gjøre?

N.N (18.07.2016)

Hvis svanene er et problem, må dere kontakte de lokale myndighetene (kommune, Fylkesmann el. lign.).

Roar Solheim (22.07.2016)


#Diverse

Havørn

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Gjennom en ukes tid nå har vi observert en voksen havørn som har oppholdt seg rett ved hytten vår i Snekkeviken ved Sotra. Det har aldri vært observert her inne før. Og det virker til at den har tenkt å bli. Et det noe man burde melde fra om til noen? Legger ved bilde.

E. (19.07.2016)

Nei, havørn har etter hvert tatt i bruk hele kystlinja, så dette trenger dere ikke sende spesiell melding om. Men takk for innsending av spørsmålet hit.

Roar Solheim (22.07.2016)


#Diverse

Gåsas kallerop

Jeg lurer på hvilket verb som beskriver gåsas rop under trekk. Kaller den? Eller tuter den? Kanskje den roper? Man snakker ellers om at gåsa snadrer, men jeg mener det bedre beskriver lyden den lager når den går på bakken. Hva sier ornitologen?

B.K. (22.07.2016)

Gjessenes lyder beskrives oftest som kakling, men både roping og kanskje også snadring (mest brukt om ender) kan muligens også benyttes.

Roar Solheim (22.07.2016)


#Diverse

Rødnebbterne observasjon.Trysil .

Den 14 juli observerte jeg en rødnebbterne som sto stille over Trysilelva fikk da tatt bilder med mitt kamera klokken var ca 12.30.Trodde at terne finnes bare ved kysten.Er dette vanlig.

A.K. (17.07.2016)

Det hekker terner ved vann i innlandet også, så det er slett ikke noen umulighet å treffe på makrell- og/eller rødnebbterne inne i Hedmark.

Roar Solheim (17.07.2016)


#Diverse

Nytt reir til spurveunger

Hei! Vi tok ned noen fuglehus fordi vi skulle male huset, og oppdaget etterhvert at det lå noen nyklekkede nakne spurveunger inni(med lukkede øyne). Det var et gammelt fuglehus med masse gress og fjær inni som ikke hadde vært rengjort på lenge, og mulig noe av reiret ble ødelagt da vi rev fuglehuset? De var kalde og det begynte å regne, og den ene ungen datt ut flere ganger. Selv etter at vi prøvde å lage litt plass inni huset :( Vi tenkte derfor at det beste var å ta de med inn for å varme de og ga de litt sukkervann slik vi så tips om på nettet. Lurte imidlertid på om det går ann å lage til et slags nytt reir inne i samme eller et nytt fuglehus og om foreldrefuglen "godtar" det? Hva trengs?

K. (16.07.2016)

Det beste er om samme fuglekasse kan repareres og henges opp på den gamle plassen så raskt som mulig for å se om foreldrene finner fram til ungene sine igjen. Hvis ikke, er det stor fare for at ungene er tapt. Det er ikke lett å fore opp slike små fugleunger selv, selv om det kan gå bra. Det tar minst 4 uker før de kan være store nok til å kunne klare seg selv.

Roar Solheim (17.07.2016)


#Diverse

Pingvin

Hvilken pingviner hekker på selve antatt. Isommerhalvåret

N.N (15.07.2016)

Dessverre et logisk uforståelig spørsmål - sjekk skrivingen før spørsmål sendes.

Roar Solheim (16.07.2016)


#Diverse

Svane angriper

Hei . Vi har hatt et problem men en svane som angriper store og små
Båter men i år har den kaster seg oppi båter der små barn kjører . Dette er i et område der en kun kan kjøre 5 knop siden det er brygger og slikt der . Problem er at folk får ikke lagt til pga svanen som angriper , barn og voksende har virkelig fått trøbbel . Hva gjør mann med sånt ? Det har gått så langt at folk kjører omveier for å
legge ut båten ..

A. (14.07.2016)

>Dessverre ikke lett å gjøre noe som helst med dette så lenge svanene har små unger. De beskytter ungene sine.

Roar Solheim (14.07.2016)


#Diverse

Fugl i nærheten av Kornsjø?

Hei!
Jeg lurer på om dere vet hva slags fugl det finnes mest av i området rundt Kornsjø?

N. (14.07.2016)

Nei, det er umulig å besvare, selv med god lokalkunnskap.

Roar Solheim (14.07.2016)


#Diverse

Måkeunge i byen

Det er en måkeunge i Drammen sentrum, den virker frisk, men kan ikke fly. Er ganske stor men man ser at det fortsatt er en unge. Er det vanlig? Og hva kan jeg gjøre for å hjelpe den

C. (14.07.2016)

Ja, dette er etter hvert ganske vanlig. Mange fiskemåker hekker på hustak, og ungene kan etter hvert havne på bakken. La ungen være i fred - foreldrene forer den til den kan fly av sted av seg selv.

Roar Solheim (14.07.2016)


#Diverse

Svimmel fugl

Hei! Jeg hadde en undulat som het birdie. En dag tok jeg henne med ut , da spiste hun noe gress, dagen etter ble hun svimmel å utmattet, hun sto oppå pinnen sin å datt ned mange ganger å hun brydde seg ikke om å gå opp på pinnen i gjen, så jeg måtte hjelpe hun. Morgenen etter var den 1,5 år gamle fuglen min død, vi lurte lenge på dette , så vi kontakter deg/dere

I.M.I. (13.07.2016)

Dette må duy spørre burfuglholdere om. Søk etter nettsider under ordet undulat.

Roar Solheim (13.07.2016)


#Diverse

Måke unger

Hei. Idag fant vi en måkeunge på tarrassen vår. Vi fikk den ut i ett stort område og foreldrene står berre over å flyr. Det er 2 stykk. Kommer di til å klare seg

F. (13.07.2016)

Ja, høyst sannsynlig hvis dere trekker dere unna og lar foreldrene komme til.

Roar Solheim (13.07.2016)


#Diverse

Knott og mygg

Når er det klekketid for knott og mygg?

A. (13.07.2016)

1. Dette er ikke et fuglespørsmål.
2. Spørsmålet er heller ikke mulig å besvare.

Roar Solheim (13.07.2016)


#Diverse

Hann eller hunn - svar på svar til Roar

Hei, sendte bilde av en grønnfink og spurte om det var hann eller hunn, du sendte svar og spurte hvorfor den satt i bur.
Dette er grønnfinken jeg reddet da den var 3 dager gammel, den hadde ødelagt benet sitt, moren ble funnet død og faren tok kun vare på søsknene dens og ikke den. I samråd med ornitolog og dyrlege tok jeg den inn og fostret den opp, nå er den 3 mnd gammel og vennes av buret ved at buret står åpent i vinduet og den får fly att og frem som den vil, slik dem gjør i naturen med redet sitt.

A. (12.07.2016)

Flott at den får venne seg til å forlate buret selv! Tenkte at det kanskje var dette som var sammenhengen. Spennende å se om den til slutt flyr av sted.

Roar Solheim (12.07.2016)


#Diverse

når kan måke ungen fly

Når kan måkeungen fly ?

N.N (12.07.2016)

Etter ca 4 uker.

Roar Solheim (12.07.2016)


#Diverse

Tårnseilerunge

Fant en Tårnseilerunge som bare kan fly 10 m. Vet at de ikke kan starte i fra bakken ,så jeg har kastet den høyt opp i lufta, men lander så fort!!
Nå gir vi dem tynn kattemat med en engangssprøyte.
Forslag til mat???

N.N (09.07.2016)

Sjekk denne nettsiden:
http://www.commonswift.org/common_swift.html

Roar Solheim (10.07.2016)


#Diverse

Spørsmål

Bilde vedlagt spørsmålet

Lurte på noe jeg er intressert i måkeunger måker osv så lurte jeg på hvor lenge er det til denne måkeungen kan fly? Hvis foreldrene er vekke en stund hvor lenge kan denne måkeungen være uten mat til det er kritisk har lest mye på nettet finnes ikke noe presist svar trenger svar hvor mange timer? Dette område den måkeungen er på er (høyspent livsfarlig) område står det på 3 skilt i område stedet er firkantet gjerde jeg er der kansje 2-3 ganger i uka for og se om den har det bra det er noen kabler der osv kan dette skade meg eller måkene hvis jeg går der og ikke er nær noen kabler+ er dette ulovelig? Og gå der? Neste spøramål når det er natt mørket kommer sover måkene og hvor sover de? Neste spørsmål har hørt at hvis man tar på måkeungene kan foreldrene til denne måkeungen på dette bilder kan de lukte at jeg har tatt på den og så skader de måkeungen pga dette er dette sant hvis det er sant hjelper det og bruke enganskhansker kan måkene lukte det da hvis jeg tar på de?

N.N (10.07.2016)

Denne trenger nok 3-4 uker før den har utviklet vingefjærene sine nok til å kunne fly. Fugl reagerer ikke på lukt, så de forlater IKKE ungene sine selv om man har håndtert dem. Det beste du kan gjøre er å la ungen være i fred og holde deg på avstand.

Roar Solheim (10.07.2016)


#Diverse

Andunge

Kan man slippe ut en ensom andunge til et annet vann der det flere ender både store og små. Den enslige hadde mor og 11 søsken som nå er borte.

I.D. (09.07.2016)

Nei. Da vil den neppe overleve. Den må nok fores og beskyttes til den har vokst seg så stor at den kan fly.

Roar Solheim (09.07.2016)


#Diverse

Kråkeplage

Hei. I år er vi for første gang blitt skikkelig plaget av en flokk kråker. Plyndrer mat for småfuglene , herjer i jordbærhagen , sitter på bilene og hakker (speilbilde i vinduet?).
Finnes det en enkel metode for å holde kråkene borte.

B.A. (09.07.2016)

Nei, dessverre.

Roar Solheim (09.07.2016)


#Diverse

Susanne

Kan spurveuglene leve i frankrike?

S. (08.07.2016)

Ja, fysisk burde ikke det være noe i veien for det. Det er mulig de finnes i de østlige delene av Frankrike (litt vanskelig å se nøyaktig på mine utbredelseskart i håndbøkene).

Roar Solheim (08.07.2016)


#Diverse

europas største sommerfugl

N.N (08.07.2016)

Er nok de to artene av svalestjert.

Roar Solheim (08.07.2016)


#Diverse

Hei

Her på sykehuset hvor vi jobber er det en hage med sykehusblokker rundt hvor det er en dam og noen ender. Nå har det 0gså kommet en måkeunge her. Ingen voksne måker å se på bakken men de flyr over og virker som de passer på han. Ingen har sett han spise av maten til endene og jeg lurer på om han kan spise selv. Og vil han klare å fly ut? Det er ca 20 meter opp og hagen er ca 40 x50 meter stor. Tror du han vil greie å fly ut selv?

A.J. (08.07.2016)

Dette er trolig en fiskemåke som har hoppet ned/falt ned fra taket. Spørsmålet er hvor stor den er nå (et bilde hadde hjulpet). Dersom de voksne måkene flyr ned og forer ungen, vil den nok om noen uker ha utviklet vingene store nok til at den klarer å fly opp selv.

Roar Solheim (08.07.2016)


#Diverse

Hva kan jeg mate den med

Hei, jeg har en fuglekasse i hagen, hvor det bor en fugle familie, vi har holdt god utkikk gjennom vinduet og bort til kassen, men fugle faren må ha vært dø eller så må han ha forlatt familien sin, fordi det var bare en mor som måtte passe på alle ungene alene, men en dag kom det en katt og fikk takk i moren mens hun hoppet bortover bakken, nå er alle fugle ungene alene og trenger måt, vi har ordnet istand en plass til ungene inne hos oss, men hva skal de få å spise? De er ca.1 uke gammel.

K. (07.07.2016)

Dessverre ikke lett å svare på når dere ikke sender med et bilde slik at man kan prøve å finne ut hvilken art dette dreier seg om.

Roar Solheim (08.07.2016)


#Diverse

blåstjert

Hekker det blåstjert i norge og hvor?

R. (08.07.2016)

Nei, den er ikke funnet hekkende i Norge, men jeg tror noen få syngende hanner er registrert i Finnmark/Pasvik omnrådet.

Roar Solheim (08.07.2016)


#Diverse

Spurv

I går var det mange spurver på balkongen min og spiste. De kvitret bare verre og de begynte om natta ca halv fire. Hvorfor er det stille idag og jeg ser ingen spurver i det hele tatt? Jeg ble så skuffet da jeg ikke så dem.
Hulk, hulk.......

T.J. (07.07.2016)

Det er det dessverre ikke mulig å gi noe fornuftig svar på for en som verken er på stedet eller har fulgt med på spurvenes oppførsel direkte.

Roar Solheim (07.07.2016)

««første 7 540 - 7 589 av 12 940 siste»»